Ukrainas kara 907. diena. Jaunākā informācija [21:54]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 19. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis izteicis pateicību Dānijai par kārtējo militārās palīdzības paketi, valsts augstākā amatpersona paziņojusi vietnē "X".

Kā sacīja Zelenskis, "Es augstu vērtēju mūsu līgumu izpildi, kā arī Dānijas pieaugošo finansiālo atbalstu Ukrainas aizsardzības nozarei. Dānijas ieguldījums ieroču ražošanas finansēšanā Ukrainā būs sasniedzis 215 miljonus ASV dolāru. Es pateicos Dānijai - tās tautai, parlamentam un valdībai - par konsekvento vadību, kas stiprina abas valstis un visu Eiropu."

21:01. Ukrainas armija kontrolē vairāk nekā 1250 kvadrātkilometru lielu platību Krievijas Kurskas apgabalā, pirmdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mūsu spēki kontrolē vairāk nekā 1250 kvadrātkilometrus ienaidnieka teritorijas un 92 apdzīvotas vietas," uzrunājot ukraiņu vēstniekus, sacīja Zelenskis.

Prezidents arī aicināja sabiedrotos atcelt ierobežojumus tālas darbības rādiusa ieroču izmantošanai uzbrukumiem dziļāk Krievijas iekšienē.

20:01. Organizācijas CERT-UA valdības ārkārtas reaģēšanas komanda ir novērojusi kiberuzbrukumus no hakeriem, kas sūta cilvēkiem e-pasta vēstules, kas it kā satur informāciju par karagūstekņiem no Kurskas apgabala, paziņojis Ukrainas Valsts speciālo sakaru dienesta preses dienests

Kā minēts paziņojumā, šajās vēstulēs it kā iekļautas karagūstekņu fotogrāfijas un saites uz "list_kursk.zip" arhīvu.

Atverot šo failu, jūsu datorā tiek lejupielādēti spiegprogrammatūras SPECTR komponenti kopā ar FIRMACHAGENT, kas tiek izmantots, lai serverī augšupielādētu nozagtus datus, paziņoja speciālisti.

18:57. Krievijas okupantu spēki turpina uzbrukt Ukrainas pozīcijām visā karadarbības zonā, un vissarežģītākā situācija ir Pokrovskas frontē. Ukrainas un Krievijas spēki kopš dienas sākuma ir sadūrušies 78 reizes, vietnē "Facebook" paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Sumi apgabala pierobežas zona cieš no ciniskiem uzlidojumiem no Krievijas Federācijas gaisa telpas. Apgabalus pie Hotinas un Obuhivkas apdzīvotajām vietām šodien [19. augustā - red.] skārusi bombardēšana. Turklāt krievi palaida gaisa trieciens Porožok ciematam, izmantojot raķetes," minēts paziņojumā.

17:58. Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi, ka kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gadā Krievija veikusi 1940 uzbrukumus Ukrainas veselības aprūpes iestādēm.

Organizācija apgalvo, ka tas ir augstākais rādītājs, kāds jebkad reģistrēts jebkurā humanitārā ārkārtas situācijā visā pasaulē.

"Turklāt PVO konstatētie uzbrukumi veselības iestādēm kopš pērnā gada decembra ir ievērojami pastiprinājušies, un tie notiek gandrīz katru dienu," uzsvērts paziņojumā.

16:52 Dānijas valdība un parlaments apsprieda aptuveni 783 miljonu Dānijas kronu (115,8 miljonu dolāru) piešķiršanu ieroču iegādei Ukrainai.

15:40 19. augusta pēcpusdienā Krievijas karaspēks Doņeckas apgabalā apšaudīja Toreckas pilsētu un Zarečnojes ciemu, kā rezultātā gāja bojā 4 vietējie iedzīvotāji

13:19 Ukrainas armija Kurskas apgabala Gluškovas rajonā sagrāvuši trešo un pēdējo tiltu pār Seimas upi, vēsta Krievijas militārie blogeri.

Iznīcināts tilts pie Karižas ciema, ziņo Vladimirs Romanovs - viens no Krievijas tā dēvētajiem Z-blogeriem, tīmekļa platformu autoriem, kas dedzīgi atbalsta Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu.

Sīkāku informāciju Romanovs nesniedz.

"Pretinieks sagrāvis arī pēdējo stacionāro tiltu pār Seimas upi," par notikušo vēsta cits Z-blogeris Jurijs Podoļaks

Krievijas karaspēks tagad tiek apgādāts pa pontonu pārceltuvi, un ar to esot "pilnīgi pietiekami, lai veiktu efektīvas darbības Ukrainas Bruņoto spēku uzbrukumu apturēšanai", apgalvo blogeris.

Jau pēc šī Podoļaka vēstījuma par tilta iznīcināšanu ziņoja arī Kurskas apgabala pagaidu gubernatora padomnieks Romāns Aļehins.

Arī viņš apgalvo, ka ar tilta iznīcināšanu "nopietns pārsvars gūts netiks", jo krievu karavīri "ātri izveidojuši pontonu pārceltuves".

Z-blogeri nav publicējuši tilta iznīcināšanas fotogrāfijas vai video.

Ukrainas armija pagaidām nav ziņojusi par triecienu šim tiltam.

Gluškovas rajonā bija trīs tilti pār Seimas upi.

Viens no tiem, netālu no Gluškovas ciema, tika iznīcināts 16.augusta trieciena laikā.

Sākotnēji par tilta iznīcināšanu ziņoja Z-blogeri un anonīmi "Telegram" kanāli.

Vēlāk Ukrainas armija publicēja videoierakstu ar triecienu tiltam.

Ukrainas armijas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks 18.augustā ziņoja par otra tilta iznīcināšanu netālu no Zvannojes ciema.

Līdz ar tiltu iznīcināšanu Gluškovskas rajona daļa, kas robežojas ar Ukrainu, ir nošķirta no apgabala pamatdaļas, norādīja Z-blogeri.

13:05 Krievijas pilsētā Proļetarskā jau otro dienu dzēš ugunsgrēku naftas bāzē Kavkaz, kur tika glabāti naftas produkti Krievijas armijas vajadzībām; Ugunsgrēka rezultātā cietuši 18 cilvēki, varasiestādes izsludinājušas apkārtnē ārkārtas stāvokli.

12:06. Ukrainas lēmums pretoties Krievijas iebrukumam, uzbrūkot pašai Krievijai, varētu mainīt šī kara gaitu, svētdien telekanāla CBS raidījumā "Face the Nation" sacīja ASV senators Marks Kellijs. "130 000 krievu ir pārvietoti, un šajā konflikta brīdī, manuprāt, ukraiņi ir izdarījuši kaut ko neprognozējamu, kas patiešām varētu mainīt šī konflikta gaitu," sacīja Arizonas demokrāts.

11:30. Indijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka premjerministrs Narendra Modi augustā plāno apmeklēt Ukrainu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Sagaidāms, ka Modi apmeklēs Ukrainu no 21. līdz 23.augustam, iepriekš ziņoja Indijas mediji. Šā gada jūlijā Modi devās uz Maskavu un tur tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

10:44. Krievijas armija pārsviedusi aptuveni 5000 karavīru uz Ukrainas uzbrukuma zonu Kurskas apgabalā, vēsta laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz avotu. Zonā, kur notiek kaujas ar Ukrainas armiju, atrodas brigāde no Doneckas apgabala, kur Krievijas karaspēks veic uzbrukumu. Pārējās vienības atvilktas no Krievijai mazāk svarīgiem frontes sektoriem, sacījis avots

09:55. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 11 trieciendronus "Shahed", ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. "Naktī uz 19.augustu krievu okupanti no Kurskas virziena un Primorskoahtarskas Krievijas Federācijā veica triecienu ar 11 "Shahed" tipa trieciendroniem," norādīja Oleščuks. Ukraiņu karavīri Mikolajivas, Čerkasu, Vinnicas, Kijivas, Dņipropetrovskas, Harkivas, Sumu un Doneckas apgabalos notrieca visus krievu dronus, pauda Gaisa spēku komandieris.

09:02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 600 470 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1120 iebrucēji.

08:06. Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies divu dienu valsts vizītē Azerbaidžānā, svētdienas vakarā paziņoja Kremļa preses dienests. Baku nav pievienojusies Romas Statūtiem, ar kuriem tika izveidota Starptautiskā Krimināltiesa (SKT), un tas nozīmē, ka Putins var ierasties Azerbaidžānā, neriskējot, ka tiks aizturēts.

07:22. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenski svētdien vakara videouzrunā mudināja Kijivas partnerus paātrināt bruņojuma piegādes, kā arī uzsvēra, ka karam nav brīvdienu. "Tikko [armijas] virspavēlnieks [Oleksandrs] Sirskis ziņoja par situāciju Ukrainas austrumos un par operāciju Kurskas apgabalā, par [gūstekņu] apmaiņas fondu, par mūsu brigāžu komplektēšanu, rezervēm," sacīja Zelenskis. "Attiecībā uz mūsu partneru piegādēm - ir nepieciešams paātrinājums. Mēs ļoti lūdzam - karam nav brīvdienu, vajadzīgi lēmumi, vajadzīga savlaicīga izsludināto palīdzības pakešu loģistika," uzsvēra prezidents. Viņš piebilda, ka šobrīd īpaši vēršas pie ASV, Lielbritānijas un Francijas.

00.10. Vašingtona faktiski bloķē Lielbritānijas lēmumu atļaut Kijivai izmantot raķetes "Storm Shadow" triecieniem Krievijas teritorijā, vēsta britu laikraksts "The Times", atsaucoties uz avotiem.

Laikraksta avoti Lielbritānijas valdībā teikuši, ka pirms mēneša Vašingtonai nosūtīts lūgums ļaut izmantot "Storm Shadow", taču atbilde vēl nav saņemta.

"Diskusijas ar sabiedrotajiem par "Storm Shadow" joprojām turpinās", sacīja viens avots.

Kāds cits avots aizsardzības jomā to raksturoja kā "parastu ASV procesu".

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.