Ukrainas kara 906. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:29]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:29. Vācijas labējo ekstrēmistu politiskā žurnāla "Compact" izdevējs Jirgens Elzesers sestdien sanāksmē Magdeburgā izteica skaļas apsūdzības valdībai un apliecināja atbalstu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam.

Ar saviem izteikumiem galēji labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) konferencē Elzesers izpelnījās auditorijas ovācijas.

Iekšlietu ministri Nensiju Fēzeri viņš dēvēja par fašisti, aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu par kara noziedznieku, kā arī aizvainoja Zaļo partijas līderi Rikardu Langu.

"Un, protams, man netiks aizliegts teikt - es esmu Putina atbalstītājs," paziņoja Elzesers, izpelnoties auditorijas aplausus.

18:02. Neformāli Eiropas Savienības (ES) līmenī tiek uzturēts atsevišķs "pelēkais saraksts" ar gaisa kuģiem, par kuriem ir aizdomas, ka ar tiem tiek mēģināts apiet noteiktās sankcijas, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par Sankciju koordinācijas padomē lemto.

Šajā saraksta iekļauti gaisa kuģi no dažādām reģistrācijas valstīm, taču atrašanās šajā "pelēkajā sarakstā" neliedz tiem veikt lidojumus. Atsevišķu padomes locekļu ieskatā būtu nepieciešams ierosināt dalībvalstīm noteikt tiesības atteikt lidojumu "pelēkajā sarakstā" esošam gaisa kuģim, ja konstatējama sankciju apiešana.

Sankciju konsīlijs tika izveidots pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā 2022.gada 24.februārī un straujās apjomīgo sankciju noteikšanasTas ir regulāras sadarbības formāts, kurā institūcijas pārrunā aktuālos ar sankciju ieviešanu izpildi saistītos jautājumus, kam nepieciešama nekavējoša rīcība.

17:06. Ukrainas un Krievijas netiešās sarunas, ko ar Kataras starpniecību bija paredzēts rīkot augustā Dohā, atliktas uz nenoteiktu laiku Ukrainas karaspēka Krievijas Kurskas apgabalā izvērstās ofensīvas dēļ, vēsta laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz sarunām tuvu stāvošām amatpersonām.

Sarunu gaitā puses plānojušas apspriest abpusēju uzbrukumu pārtraukšanu enerģētikas infrastruktūrai.

Šī vienošanās būtu līdzvērtīga daļējam pamieram, norāda "Washington Post".

Gatavoto tikšanos dalībnieki cerējuši, ka šīs sarunas varētu novest pie visaptverošas vienošanās par kara izbeigšanu.

Tomēr, kā ziņo anonīmi diplomāti, kas pārzina situāciju, pēc Ukrainas armijas ofensīvas Kurskas apgabalā Krievijas delegācija tikšanos atlikusi un Kijivas rīcību nodēvējusi par "eskalāciju".

Krievija "neatcēla sarunas, viņi teica - dodiet mums laiku," sacīja viens no laikraksta sarunbiedriem.

15:11. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8508 tankus, 16 480 bruņutransportierus, 17 056 lielgabalus un mīnmetējus, 1161 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 923 zenītartilērijas iekārtas, 367 lidmašīnas, 328 helikopterus, 13 752 bezpilota lidaparātus, 2432 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 22 992 automobiļus un autocisternas, kā arī 2846 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13:04. Ukraiņu lidroboti agrā svētdienas rītā uzbrukuši naftas bāzei Krievijas Rostovas apgabalā, izraisot lielu ugunsgrēku, pavēstījis apgabala gubernators Vasīlijs Golubevs.

Sociālās saziņas vietnēs izplatīti videoieraksti, kuros redzams melnu dūmu stabs virs naftas bāzes Proļetarskā, kas atrodas 250 kilometrus no Ukrainas robežas.

Golubevs apgalvo, ka lidrobotus izdevies notriekt, taču to atlūzas izraisījušas ugunsgrēku.

11:38. Ukrainas aviācija sagrāvusi vēl vienu tiltu Krievijas Kurskas apgabalā, pavēstījis Gaisa spēku komandieris, Mikola Oleščuks.

Tikmēr gan ukraiņu, gan krievu kanāli lietotnē "Telegram" ziņo, ka ukraiņu aviācija sabombardējusi tiltu pār Seimu pie Zvannojes ciemata, pa kuru notika krievu vienību apgāde Kurskas apgabalā.

10:29. Naktī uz svētdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 16 raķetes un lidrobotus, pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Ukraiņi notriekuši divas ballistiskās raķetes, trīs spārnotās raķetes un astoņu lidrobotus.

Raķetes un lidroboti tika raidīti uz mērķiem Kijivas, Sumu un Poltavas apgabalos.

Trīs raķetes, kuras neizdevās notriekt, savus mērķus arī nav sasniegušas.

Saskaņā ar sākotnējām ziņām šajā apšaudē cietušo nav.

09:05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 599 350 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1170 iebrucēji.

00:10. Ukraina nav ieinteresēta okupēt Krievijas teritorijas, bet ofensīva Kurskas apgabalā ir nepieciešama, lai pārliecinātu Maskavu iesaistīties godīgā sarunu procesā, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Vņš raksta, ka vēl viens svarīgs instruments ir Krievijas sabiedriskās domas ietekmēšana, un tā sākusi mainīties pēc tam, kad karadarbība sāka notikt Krievijas teritorijā.

"Negatīvas izmaiņas Krievijas iedzīvotāju psiholoģiskajā stāvoklī būs vēl viens arguments par labu sarunu sākšanai," piebilst Podoļaks.

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.