Bijušais Zviedrijas premjerministrs: Putins ir nepārprotami satraukts

© Pixabay.com

Pilna mēroga karš Ukrainā turpinās, un politiskajā arēnā Ukrainas spēku ofensīva Kurskas apgabalā "krasi mainīja konflikta gaitu", raksta “Foreign policy”.

Ukraiņu Kurskas operācija uzskatāmi parādīja Krievijas robežaizsardzības būtisko vājumu, radīja apjukumu ienaidnieka komandķēdē un pierādīja Ukrainas talantu rīkoties negaidīti, ir pārliecināts bijušais Zviedrijas premjerministrs un Karls Bilts.

“Pēc 2023. gada, kad plaši izskanēja Ukrainas pretuzbrukuma acīmredzamā neveiksme, Krievijas prezidents Vladimirs Putins smagi strādāja, lai pārliecinātu Ukrainu un visu pasauli, ka tas ir tikai laika jautājums, līdz Krievijas tvaikonis neizbēgami saspiedīs Ukrainu padevībā, ciemu pēc ciema, aprēķinot, ka, ja šim stāstam noticēs pietiekami daudz cilvēku, Ukraina galu galā būs spiesta padoties un daļēji vai pilnībā tiks absorbēta viņa lielākajā Krievijā," norādīja Bilts.

Bilts arī piebilda, ka Krievijas Federācijas līdera stratēģijai bija zināmi panākumi: "Krievijas armijas mēģinājums veikt lielu ofensīvu Harkivas apgabalā pirms dažiem mēnešiem drīz cieta neveiksmi. Krievijas spēki joprojām nav spējīgi uz šādiem centieniem pret iesakņojušajiem aizstāvjiem. Taču vasaras laikā Putina karaspēks ir guvis pakāpenisku pieaugumu Donbasas frontes līnija uz milzīgu dzīvību zaudējumu rēķina.”

Viņaprāt, "nevienam no šiem sasniegumiem nebija nopietnas militāras nozīmes, taču ar tiem pietika, lai Putina stāstam par Ukrainas aizsardzības pakāpenisku eroziju piešķirtu vismaz nelielu ticamību."

Bilts atzīmēja, ka toreiz "kā zibens no skaidrām debesīm" Ukrainas ofensīva sākās Kurskas apgabalā, "iznīcinot to, ko Putins mēģināja uzbūvēt". "Krievijas līderis ir nepārprotami satraukts. Virknē steigā sasauktu tikšanos ar savu Drošības padomi un citiem padomniekiem viņš centās noniecināt Ukrainas panākumus kā "provokāciju", aicinot reģionu gubernatorus nepieminēt Ukrainas kontrolētās teritorijas lielumu un cenšoties šķist vienaldzīgs pret pēkšņo notikumu pavērsienu,” raksta eksperts.

Bijušais Zviedrijas premjerministrs vērsa uzmanību arī uz to, ka Krievijas prezidentam “dažkārt ir sagrozīts skatījums uz realitāti”.

"Taču viņš noteikti saprot, ka, ja viņa karaspēks drīz neizdzīs ukraiņus atpakaļ, tas būs nāves trieciens visam, ko viņš ir teicis un politiskajai līnijai, ko viņš rūpīgi un ar lieliem izdevumiem ir mēģinājis veidot kopš pagājušās vasaras," ar savu viedokli dalījās bijušais Zviedrijas valdības vadītājs.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais