"Financial Times": Ukraina un Krievija uzsākusi jaunas sarunas

© Pixabay.com

Ukraina paziņoja, ka ir sākusi sarunas ar Krieviju par gūstekņu apmaiņu, ko Ukrainas bruņotie spēki sagūstīja sava pretuzbrukuma laikā Kurskas apgabalā, ziņo “Financial Times”.

Sarunas sekoja vairāk nekā nedēļu ilgām smagajām kaujām Krievijas rietumos, kas, pēc Ukrainas iekšējā drošības dienesta teiktā, bija "lielākā ienaidnieka sagrābšana viena incidenta laikā".

Ukrainas parlamenta cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Lubinets Ukrainas medijiem pastāstīja, ka ar viņu sazinājās Krievijas kolēģe Tatjana Moskaļkova, lai sāktu sarunas par karagūstekņu apmaiņu. Ukrainas militārā izlūkošanas aģentūra, kas veic sarunas par karagūstekņiem, laikrakstam “Financial Times” apstiprināja, ka strādā pie apmaiņas.

Kijiva nav atklājusi precīzu Krievijas ieslodzīto skaitu, ko tās spēki sagūstīja Kurskas operācijas laikā, taču valdības amatpersonas sacīja, ka to ir simtiem. Pēc neatkarīgu militāro ekspertu aplēsēm, ieslodzīto skaits pārsniedzis 2500 cilvēku.

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis ceturtdien sacīja, ka viņa karavīri turpina virzīties uz priekšu 1-2 km dienā un iepriekšējā dienā saņēmuši vairāk nekā 100 gūstekņus. Sagūstīto krievu karavīru vidū ir daudzi iesauktie, kurus Ukrainas karaspēks sagūstīja iebrukuma sākumposmā.

Lai gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav atklājis operācijas mērķus, viņš vairākkārt ir slavējis savus karavīrus par krievu gūstekņu sagrābšanu kaujas laukā un "maiņas fonda papildināšanu".

Krievijas amatpersonas jau iepriekš norādījušas, ka Maskava var apturēt ieslodzīto apmaiņu, taču Lubinets sacīja, ka saruna ar Krievijas kolēģi Tatjanu Moskaļkovu viņam devusi cerību, ka karojošās puses drīzumā varētu virzīties šajā virzienā.

"Bija proaktīva saruna ar manu krievu kolēģi par šo jautājumu... Mums ir prioritārās kategorijas, pret kurām mēs esam gatavi apmainīties,” viņš sacīja, piebilstot, ka Maskava un Kijiva "apmainās ar informāciju" viena par otras ieslodzītajiem.

Lubinets arī sacīja, ka informējis ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju, ka "Krievijas karagūstekņu tiesības ir aizsargātas un Ukraina ir gatava jebkurā laikā turpināt apmaiņas procesus, pamatojoties uz Ženēvas konvenciju".

Ceturtdien Ukrainas Drošības dienesta pārstāvis pavēstīja, ka Ukrainas specvienības Kurskas apgabalā sagūstīja 102 Krievijas karavīrus no 488. motorizēto strēlnieku pulka un Čečenijas “Ahmat” vienības. "Šī ir lielākā ienaidnieka sagūstīšana, kas vienā reizē veikta," viņš teica.

Svarīgākais