Skolas direktors Tallinā zaudēs darbu par padomju propagandas paušanu sociālajos tīklos

© Dmitrijs Suļžics / F64

Par izglītības jomu atbildīgais Tallinas vicemērs Aleksejs Jašins ierosinājis no mācību iestāžu vadītāja amata atbrīvot Sergeju Pčelkinu, kurš sociālo tīklu ierakstos par Igaunijas vēsturi izmantojis padomju laika propagandas izteicienus.

Liberālās partijas "Igaunija 200" politiķis Jašins informēja, ka drīzumā tiks lauzts darba līgums ar Pčelkinu, kurš vada interešu izglītības iestādi "Tondiraba" un bērnudārzu "Kuristiku".

Pčelkins ir aktīvs politiķis un Tallinas pašvaldības deputāts no Centra partijas.

Skolu direktori, kas savās sociālo mediju lapās publicē padomju propagandas stila tekstus, kas attaisno deportāciju, neiederas Tallinas vērtību telpā. Nav nozīmes, vai tas ir izglītības iestādes vadītāja personīgais viedoklis vai kāda cita citāts. Viņam ir jāsaprot, ka viņa ziņojumus vēro tūkstošiem skolas kopienas locekļu, kā arī plaša sabiedrība," sacīja vicemērs Jašins.

Trešdien Pčelkina publikāciju nosodīja Tallinas mērs Jevgeņijs Osinovskis, kurš sacīja, ka Pčelkins attaisno noziegumus pret cilvēci.

Pčelkins publicēja ierakstu, kurā mežabrāļus, kas cīnījās par Igaunijas un Lietuvas brīvību, viņš nosauca par kaujiniekiem. Cita starpā viņš deportācijas skaidroja ar nepieciešamību izskaust pagrīdi. "Uz Urāliem un Sibīriju tiek deportēti kaujinieku ģimenes locekļi - skaidrs, ka bez zemnieku palīdzības to vienības nebūtu izdzīvojušas," Pčelkins rakstīja pir vēsturiskas deportāciju fotogrāfijas.

Viņš skaidroja, ka tas nav viņa teiktais, bet ir citāts no Krievijas televīzijas raidījumu vadītāja Leonīda Parfjonova grāmatas "Namedni", lai gan ierakstā nav atsauces uz šo grāmatu.

"Tas ir autors, kurš vairākkārt viesojies Igaunijā, šā gada sākumā Tallinā prezentēja savu jaunāko grāmatu, un tagad viņš ir Krievijas aizliegto autoru sarakstā," Pčelkins ar Centra partijas biroja starpniecību paziņoja laikrakstam "Postimees".

"Mana ieraksta mērķis bija izskaidrot Igaunijā dzīvojošajiem krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, ka Padomju Savienības okupācijas varas iestādēm neizdevās pakļaut vietējos iedzīvotājus un nozīmīga loma pretošanās kustībā bija mežabrāļiem," viņš apgalvoja.

"Savā tekstā es nevienā brīdī neesmu nosaucis mežabrāļus par kaujiniekiem, un mēra Jevgeņija Osinovska interpretācija, ka es attaisnoju noziegumus pret cilvēci, ir patiesības politiska sagrozīšana un maldināšana. Tā kā sociāldemokrāti ir izvirzījuši mērķi likvidēt Centra partijas biedrus no Tallinas pilsētas iestādēm, viņi ķeras pie netīrākajiem paņēmieniem un fantasmagoriskas iztēles," piebilda Pčelkins.

Kā norāda Igaunijas Atmiņas institūts, kas komentēja Pčelkina ierakstu pēc "Postimees" lūguma, tā ir tipiska padomju interpretācija, kas neko nepasaka par iemesliem, kāpēc igauņi pēc 1940.-1941.gada sarkanā terora sākotnēji uzskatīja vāciešus par atbrīvotājiem.

"Lai novērstu pārpratumus, es atkārtoju, ka nosodu Krievijas militāro darbību Ukrainā un esmu neatkarīgas Igaunijas patriots. Deviņus gadus esmu nostrādājis par policijas palīgu un nesen Policijas un robežsardzes departamenta direktors mani apbalvoja ar dienesta medaļu," uzsvēra Pčelkins.

Svarīgākais