"Google" brīdina par Irānas hakeru uzbrukumiem Herisas un Trampa kampaņām

© Scanpix

Irānas atbalstīti hakeri uzbrūk ASV Demokrātu partijas kandidātes prezidenta amatam, pašreizējās viceprezidentes Kamalas Herisas un viņas konkurenta no Republikāņu partijas, eksprezidenta Donalda Trampa kampaņām, otrdien paziņojis tehnoloģiju uzņēmums "Google"

Hakeru grupējums, kas pazīstams kā APT42 un saistīts ar Irānas Islāma revolucionāro gvardu korpusu, vērsies pret augsta ranga amatpersonām un organizācijām Izraēlā un ASV, tostarp valdības amatpersonām un politiskajām kampaņām, teikts "Google" publicētajā ziņojumā.

Herisas kampaņa otrdien paziņoja, ka kļuvusi par mērķi hakeru uzbrukumam. Dažas dienas pirms tam Trampa kampaņa apgalvoja, ka tai uzbrukuši Irānas hakeri.

Herisas kampaņas amatpersona ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka jūlijā kampaņas juridiskās un drošības komandas saņēma ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) paziņojumu, ka kampaņai uzbrukuši hakeri. Taču amatpersona norādīja, ka kampaņai ir stingri kiberdrošības pasākumi un nekas neliecina, ka hakeriem būtu izdevies uzlauzt kampaņas drošības sistēmas.

"Google" ziņojumā teikts, ka "Google" draudu analīzes grupa turpina novērot neveiksmīgus APT42 mēģinājumus kompromitēt ar prezidentu Džo Baidenu, Herisu un Trampu saistītu personu personīgos kontus. Hakeru grupa darbojas, vācot informāciju par mērķauditoriju un pielāgojot pikšķerēšanas mēģinājumus, lai izvilinātu no upuriem piekļuves informāciju, piemēram, "Gmail" kontiem.

"Google" norādīja ka izjauca APT42 mēģinājumus uzlauzt Baidena un Trampa kampaņas 2020.gadā.

Šī gada maijā un jūnijā Irānas hakeru grupas mērķis bija aptuveni desmit ar Baidenu vai Trampu saistītu cilvēku personīgie e-pasta konti, un "Google" bloķēja vairākus APT42 mēģinājumus piekļūt šādiem kontiem.

"Google" arī ziņoja, ka hakeriem izdevās piekļūt kāda ietekmīga politiskā konsultanta personīgajam "Gmail" kontam.

Kompānija brīdināja, ka APT42 ir noturīgs drauds un nekas neliecina, ka grupējums pārtrauks savus uzbrukumus. "Šopavasar un vasarā viņi demonstrējuši spēju īstenot vairākas vienlaicīgas pikšķerēšanas kampaņas, īpaši koncentrējoties uz Izraēlu un ASV," norādīja "Google", aicinot politiķus un citas personas, kas saistītas ar gaidāmajām vēlēšanām, saglabāt modrību un izmantot uzņēmuma piedāvātās pastiprinātās aizsardzības iespējas.

ASV Valsts departaments pirmdien brīdināja Irānu par sekām saistībā ar iejaukšanos vēlēšanās pēc Trampa kampaņas paziņojuma, ka tā tikusi uzlauzta. Trampa kampaņa izteikusi pieņēmumu, ka Irāna stāv aiz hakeru uzbrukuma, kura rezultātā žurnālistiem tika nosūtīti privāti dokumenti, un aicināja medijus tos nepublicēt, norādot, ka šāda rīcība būtu Amerikas ienaidnieku atbalstīšana.

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.