Ukrainas kara 903. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:00. Krievijā Irkutskas apgabalā avarējis tālas darbības bumbvedējs Tu-22M, ceturtdien vēsta "Radio Brīvība".

19:33. Itālijas tiesa nolēmusi atstāt Itālijā 57 ukraiņu bāreņus vecumā no 6 līdz 16 gadiem, kuri tika aizvesti no Berdjanskas pēc pilna mēroga iebrukuma Krievijā, vēsta pravda.com.ua.

18:54. Ukraina noraidījusi kā bezjēdzīgus laikraksta "Wall Street Journal" apgalvojumus, ka gāzesvadu "Nord Sream" spridzināšanu organizējusi Kijiva.

"Ukrainas iesaiste "Nord Stream" eksplozijās ir absolūtas muļķības. Ukrainai no šādas rīcības nav nekādas praktiskas jēgas," aģentūrai AFP norādījis Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Ir skaidrs, ka "Nord Stream" cauruļvadu uzspridzināšana neapturēja karu, neatturēja Krieviju no agresijas un neietekmēja situāciju frontē," uzsvēris Podoļaks, piebilstot, ka šāda akcija nākusi par labu vienīgi Krievijas propagandai.

17:55. Kopš diennakts sākuma Ukrainas armija Kurskas apgabalā pavirzījusies uz priekšu vēl līdz pusotram kilometram un kontrolē jau 82 apdzīvotās vietas, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Viņš piebildis, ka atsisti trīs krievu pretuzbrukumi.

Kopumā kopš ielaušanās Kurskas apgabalā Ukrainas armija Krievijas teritorijā iegājusi 35 kilometru dziļumā un kontrolē 1150 kvadrātkilometrus, pavēstīja Sirskis.

16:47. Kamēr Ukrainas bruņotie spēki virzās uz priekšu Krievijas Kurskas apgabalā, krievi dodas pretuzbrukumā, sagrābjot jaunas teritorijas Doņeckas apgabalā, ziņo "Politico".

"Lai gan pārsteiguma Kurskas operācijas panākumi ir paaugstinājuši Kijevas morāli, Krievijas spēki dod pretuzbrukumu, ieņemot vairāk teritorijas ap Ukrainas Doņeckas apgabalu," vēsta medijs.

"Politico" atgādina, ka Krievija ir ieņēmusi Dželannas un Orļivkas ciematus un virzījusies uz Ņujorku, Krasnohorivku, Mikolajivku un Žuravku Doņeckas apgabalā.

15:42. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis ir informējis prezidentu Volodimiru Zelenski par pirmā militārā komandieru biroja izveidi Kurskas apgabalā Krievijā, vēsta "Ukrainska Pravda".

Kā sacīis Sirskis, "Ukrainas spēku operācijas Sudžas apmetnē un trīs citās Kurskas apgabala apmetnēs ir pabeigtas.

Likuma un kārtības uzturēšanai un vietējo iedzīvotāju neatliekamo vajadzību nodrošināšanai Ukrainas kontrolētajās Krievijas teritorijās tika izveidota pirmā militārā komandantūra un par tās vadītāju tika iecelts ģenerālmajors Moškalovs."

14:35. Krievijā tiesa ceturtdien piespriedusi 12 gadu cietumsodu ASV un Krievijas dubultpilsonei Ksenijai Kareļinai, kura par ziedojumu Ukrainas atbalsta organizācijai tika apsūdzēta "valsts nodevībā".

ASV dzīvojošā 32 gadus vecā baletdejotāja un SPA darbiniece tika aizturēta šī gada sākumā, kad viesojās pie ģimenes Krievijā, un apsūdzēta par finansiālas palīdzības sniegšanu Ukrainas armijai. Viņa bija ziedojusi aptuveni 50 dolārus ASV bāzētai Ukrainas atbalsta labdarības organizācijai pēc tam, kad Krievija 2022.gadā sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, ziņoja ASV mediji.

13:51. Mēneša beigās, 28.augustā, biedrība "Tavi draugi" rīkos šīs vasaras noslēdzošo labdarības koncertu "Angāra saulrieti", kurā apmeklētāji aicināti ziedot mugursomas, kancelejas piederumus, kā arī bērnu apģērbu un apavus skolēniem no Ukrainas un Latvijas.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, organizācija saņem daudz ziņu ar vajadzībām no Ukrainas, kur skolēni gatavojas sākt mācības par spīti kara apstākļiem, kā arī palīdzību lūdz skolas un trūcīgas ģimenes tepat, Latvijā, norāda "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde.

12:48 Aizsardzības ministrija ziņoja, ka bruņoto spēku vienībās tiks izmantots Ukrainas pirmais ugunsdzēsēju robots, kas darbojas līdz 2 km attālumā no operatora atklātās teritorijās

11:09 Ukrainas Drošības dienesta specvienības gūstā Krievijas Kurskas apgabalā vakar saņēma 102 Krievijas militārpersonas

09:21 Krievu okupanti naktī uz 15. augustu uzbruka Ukrainai ar 3 vadāmām raķetēm X-59 un 29 Shahed tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātiem; Visi ienaidnieka droni tika iznīcināti.

09:08 Tas, ka Rietumu politiķi, reaģējot uz Ukrainas karaspēka ieiešanu Krievijas Kurskas apgabalā, vairs nerunā par "sarkanajām līnijām", ir uzskatāms par veselā saprāta uzvaru, uzskata Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

"Labi, ka, Ukrainai sākot šo operāciju ziemeļos, mēs no Rietumiem nedzirdējām neko par "sarkano līniju" šķērsošanu. (..) Tika skaidri pateikts, ka Ukraina var veikt šādas operācijas kā daļu no savas aizsardzības stratēģijas. Tas ir labi, tā ir laba ziņa un saprāta uzvara," Kasčūns trešdien vizītes laikā Ukrainā sacīja Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT.

Pēc viņa domām, Ukrainas Rietumu sabiedrotajiem tagad vajadzētu spert nākamos loģiskos soļus un, pirmkārt, piegādāt Ukrainai pietiekami daudz tāldarbības ieroču un, otrkārt, ļaut tos izmantot pret mērķiem dziļi Krievijas teritorijā.

"Ukraiņi gribēja parādīt, ka viņi var veikt šādas darbības, ka viņi var veikt pretuzbrukumus, viņi var manevrēt. Tagad, manuprāt, ir pienācis laiks tām balsīm, kas teica - nē, nav iespējams sakaut Krieviju un tā tālāk, apklust un darīt to, ko mēs, Lietuva, darām - turpināt palīdzēt Ukrainai, dot viņiem tādus ieročus, ar kuriem viņi varēs ne tikai sevi aizstāvēt, bet arī atgūt to, kas ir viņu," teica Kasčūns.

Lietuvas aizsardzības ministrs sacīja, ka Ukrainas karaspēka operācija Kurskas apgabalā ir arī Krievijas diktatora Vladimira Putina pazemojums.

Savukārt ukraiņiem, pēc Kasčūna domām, operācijas acīmredzamais efekts ir morāles stiprināšana.

08:56 Kopš 2024.gada sākuma Krievija no Ukrainas Zaporižjas apgabala okupētās daļas nelikumīgi izvedusi aptuveni 500 tūkstošus tonnu kviešu un plāno izvest vēl 200 tūkstošus tonnu, paziņojis Zaporižjas apgabala kara administrācijas vadītājs Ivans Fedorovs.

"Šogad no apgabala ir izvesti aptuveni 500 tūkstoši tonnu kviešu, kas ir septītā daļa no kopējā Krievijas graudu eksporta. Viņi plāno izvest vēl 200 tūkstošus tonnu," platformā "Telegram" ierakstījis Fedorovs.

Viņš norādījis, ka okupanti izved graudus uz Krievijas teritoriju un okupēto Krimu, bet pēc tam tos eksportē.

Fedorovs piebildis, ka pēc okupācijas tikuši izvesti arī iepriekšējo gadu graudu krājumi, kas glabājās noliktavās un Berdjanskas ostā.

08:00 Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs apstiprinājis, ka naktī uz trešdienu doti triecieni četriem militārajiem aerodromiem Krievijā.

"Naktī uz 14. augustu Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku un Speciālo operāciju spēku vienības kopā ar Ukrainas Drošības dienestu un Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galveno izlūkošanas pārvaldi uzbruka četriem lidlaukiem Krievijas Voroņežas, Kurskas un Ņižņijnovgorodas apgabalos. Tika doti triecieni militārajiem lidlaukiem "Haļina", "Savasļeika", "Borisogļebska" un "Baltimora"," teikts trešdienas vakarā publiskotajā ģenerālštāba paziņojumā.

Haļinas aerodroms atrodas Kurskas apgabalā, Savasļeikas lidlauks - Ņižņijnovgorodas apgabalā, Borosogļebskas aerodroms - Voroņežas apgabalā, bet lidlauks "Baltimora" - Voroņežā.

Ģenerālštābs norādīja, ka šajos lidlaukos bāzējas iznīcinātājbumbvedēji "Su-34", iznīcinātāji "Su-35" un citas militārās lidmašīnas.

07:34 Krievijas Kurskas apgabalā naktī uz ceturtdienu izsludināta iedzīvotāju evakuācija no Gluškovas rajona, jo tam tuvojas Ukrainas karaspēks.

"Reģiona operatīvais štābs pieņēmis lēmumu piespiedu kārtā evakuēt visus Gluškovas rajona [iedzīvotājus] ," teikts Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītāja Alekseja Smirnova paziņojumā.

Gluškovas rajons rietumos un dienvidos robežojas ar Ukrainu, savukārt no austrumiem tam tuvojas Ukrainas karaspēka vienības.

Pēc oficiālās statistikas datiem, Gluškovas rajonā ir aptuveni 20 000 iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka iedzīvotāji evakuēti arī no citiem Kurskas apgabala rajoniem.

6.augustā Kurskas apgabalā iegāja Ukrainas karaspēks.

07:01 Militārie analītiķi atzīmē, ka Ukrainas spēki ir panākuši nelielu progresu Kurskas apgabalā, jo Krievijas spēki turpina mēģināt stabilizēt frontes līnijas šajā reģionā. Komerciāli pieejamie satelītattēli, ko Maxar apkopoja 12. augustā, parāda nesen izraktu lauka nocietinājumu sēriju, tostarp tranšejas un prettanku grāvjus, uz dienvidrietumiem no Lgovas gar šoseju E38 Lgov-Riļskak-Glukhova. Papildu satelītattēli, kas publicēti 13. augustā, kā arī fotoattēli, kas savākti laikā no 6. līdz 11. augustam, liecina par neseno lauka nocietinājumu parādīšanos netālu no maršruta 38K-024 uz dienvidiem no Lgovas. Šie jaunie nocietinājumi atrodas aptuveni 17 kilometrus uz ziemeļiem no vistālāk deklarētās Ukrainas virzības Kurskas apgabalā, kas liecina, ka Krievijas spēki ir nobažījušies par iespējamu nepārtrauktu un strauju Ukrainas mehanizēto virzību uz ziemeļiem Kurskas apgabalā.

00:10 Vīnes prokuratūra paziņoja par apsūdzībām bijušajam pretizlūkošanas virsniekam Egisto Otam un bijušajam Austrijas Brīvības galēji labējās partijas deputātam Hansam Jergam Dženeveinam par dienesta noslēpuma pārkāpšanu. Egisto Ots nesen nonāca ziņu virsrakstos saistībā ar bijušā Vācijas uzņēmuma "Wirecard" valdes locekli Janu Marsaleku. Tika apgalvots, ka Ots palīdzēja Marsalekam izveidot spiegu šūnu Krievijas interesēs.

Pasaulē

Igaunijas valstij piederošā nacionālā aviokompānija "Nordic Aviation Group", kas darbojas ar zīmoliem "Nordica" un "XFly", varētu zaudēt savu lielāko partneri - Skandināvijas aviokompāniju SAS -, jo SAS noslēgusi ilgtermiņa līgumu par sadarbību ar Zviedrijas lidsabiedrību BRA.