KARTE. Slepens dokuments atklāj Krievijas kodoluzbrukumu plānus Eiropai, tai skaitā Baltijai

© SCANPIX

Krievijas flote tiek apmācīta mērķēt ar kodolraķetēm uz konkrētām vietām Eiropā, tajā skaitā arī Baltiju, vēsta "Financial Times".

Prezentācija, kurā iekļautas detalizētas mērķu kartes, tika sagatavota jau pirms pilna mēroga iebrukuma Ukrainā ar mērķi būt gataviem iespējamam militāram konfliktam ar NATO. Prezentācija paredzēta Krievijas virsniekiem.
"Financial Times" vēsta, ka jaunākie atklājumi parāda, kā Krievija paredz konfliktu ar rietumiem, kas sniedzas tālu aiz tiešās NATO robežas, plānojot virkni triecienu visā Rietumeiropā.
Prezentācijā tiek uzsvērtas priekšrocības, kādas ir jau agrīnā konflikta stadijā izmantot kodoltriecienu. Prezentācijā arī norādīts, ka Krievija ir saglabājusi spēju pārvadāt kodolieročus uz virszemes kuģiem, kas, pēc ekspertu domām, rada ievērojamu papildu eskalācijas vai negadījumu risku. Dokumentā norādīts, ka flotes "augstā manevrēšanas spēja" ļauj tai veikt "pēkšņus un preventīvus triecienus" un "masīvus raķešu triecienus"...no dažādiem virzieniem”. Tajā piebilsts, ka kodolieroči "parasti" ir paredzēti lietošanai "kombinācijā ar citiem iznīcināšanas līdzekļiem".
Analītiķi, kas izskatīja dokumentus, sacīja, ka tie atbilst tam, kā NATO novērtēja Krievijas flotes tāla darbības rādiusa raķešu triecienu draudus un ātrumu, ar kādu Krievija, iespējams, ķersies pie kodolieroču izmantošanas. Kartes, kas tika veidotas prezentācijas nolūkos, nevis operatīvai lietošanai, ilustrē 32 NATO mērķu paraugu Eiropā Krievijas jūras flotēm.

Ekrānuzņēmums

Svarīgākais