Zem Marsa virsmas atklātas gigantiskas ūdens masas

© Unsplash

Jauni pētījumi liecina, ka pazemes akmeņu plaisās zem Marsa virsmas varēt būt pietiekami daudz ūdens, lai izveidotu okeānu, vēsta aljazeera.com.

Atklājumi ir balstīti uz NASA Marsa „InSight” nolaišanās aparāta seismiskajiem mērījumiem, kas atklāja vairāk nekā 1300 marstrīču (ekvivalents zemestrīcēm), līdz to pirms aptuveni diviem gadiem izslēdza.

Pētnieki apvienoja datormodeļus ar „InSight” datiem, tostarp zemestrīču ātrumu, lai noteiktu, ka pazemes ūdens ir visticamākais seismisko rādījumu izskaidrojums.

Saskaņā ar vadošo zinātnieku Vašanu Raitu no Kalifornijas Sandjego Universitātes okeanogrāfijas institūta, ūdens atrodas plaisās no 11,5 līdz 20 km zem planētas virsmas.

"Mēs zinām, ka uz Zemes, ir pietiekami mitrs un netrūkst enerģijas avotu, lai ļoti dziļi pazemē spētu eksistēt mikroskopiska dzīvība," sacīja Raits. "Dzīvības sastāvdaļas, kā mēs to zinām, pastāv Marsa pazemē, ja šīs [datu - red.] interpretācijas ir pareizas."

ASV kosmosa aģentūras NASA „InSight” Marsa nolaišanās aparāts bija aprīkots ar tehhnoloģijām, kas veica seismiskos izmeklējumus, pētīja planētas ģeodēziju un siltuma pārvietošanos un tas bija pirmais organizāciajs instruments, kas paredzēts Marsa izpētei zem planētas virsmas.

„Ja „InSight” atrašanās vieta, netālu no Marsa ekvatora, atspoguļo pārējo sarkano planētu, pazemes ūdens būtu pietiekami, lai piepildītu pamatīgu okeānu 1-2 km dziļumā,” piebilst zinātnieki.

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.