Nežēlīgās represijās pēc vēlēšanām Venecuēlā apcietināti 1260 cilvēki

© Pixabay

Venecuēlā pēcvēlēšanu represijās apcietināti vismaz 1260 cilvēki, tajā skaitā vairāk nekā 100 nepilngadīgie, un ir zināms par 23 nāves gadījumiem, liecina ANO Cilvēktiesību padomes aplēses.

Šie skaitļi saņemti no ANO Neatkarīgās starptautiskās faktu vākšanas misijas Venecuēlā un attiecas uz laikposmu no 28.jūlija, kad Dienvidamerikas valstī notika prezidenta vēlēšanas, līdz 8.augustam.

Reakcija uz ielu protestiem, kā arī kritiku sociālajos medijos nākamajās nedēļās pēc vēlēšanām bija nežēlīgas represijas, ko valsts īstenoja pēc tās augstāko varaiestāžu norādījumiem, ieskaitot plašas baiļu atmosfēras radīšanu," teikts padomes paziņojumā.

Padome raksturoja apcietināšanas kā "patvaļīgas" un norādīja, ka vecākiem nav ļauts pavadīt savus bērnus uz tiesas procesiem.

No 23 cilvēkiem, kas saskaņā ar ANO datiem gāja bojā saistībā ar protestiem, 18 nepilnus 30 gadu vecumu nesasnieguši vīrieši. Lielākā daļa bojāgājušo sašauti.

Prezidentu Nikolasu Maduro, kas pie varas ir kopš 2013.gada, pagājušajā mēnesī notikušajās vēlēšanās par uzvarētāju pasludināja viņam lojālā valsts vēlēšanu iestāde.

Opozīcija apsūdz valdību vēlēšanu rezultātu viltošanā un apgalvo, ka uzvarējis tās kandidāts Edmundo Gonsaless. Vairākas valstis, arī ASV, atzinušas Gonsalesu par vēlēšanu patieso uzvarētāju.

Svarīgākais