Brīdina, ka drīzumā vīrieši sāks vairāk slimot ar vēzi; kāds ir iemesls?

© Depositphotos

Zinātnieki no Čārlza Darvina universitātes kā daļa no starptautiskās pētniecības grupas ir noskaidrojuši, ka līdz 2050. gadam vēža izplatība un mirstības rādītāji ievērojami palielināsies vīriešiem vecumā no 65 gadiem.

Pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā "Cancer". Izmantojot GLOBOCAN sistēmas metodes un modeļus, kuru pamatā ir dati no lieliem vēža reģistriem, zinātnieki prognozēja vēža izplatības rādītājus 185 valstīs.

Viņi atklāja, ka no 2022. līdz 2050. gadam vēža gadījumu skaits pieaugs no 10,3 miljoniem līdz 19 miljoniem (jeb par 84%). Vēža izraisīto nāves gadījumu skaits pieaugs no 5,4 miljoniem līdz 10,5 miljoniem (par 93%).

Pētnieki precizēja, ka vēzis būs gandrīz divas reizes biežāks (nekā 2020. gadā) vīriešiem vecumā no 65 gadiem, kā arī cilvēkiem valstīs ar zemu attīstības līmeni. Tas palielinās saslimstības atšķirību starp vīriešiem un sievietēm.

Tiek atzīmēts, ka vīrieši mazāk vēlas iziet medicīniskās pārbaudes, mazāk pievērš uzmanību saviem ģenētiskajiem riskiem un bioloģiskajām īpašībām, biežāk smēķē, pārmērīgi lieto alkoholu un darba vietā ir pakļauti kancerogēnām vielām. Šie faktori ir pamatā paaugstinātam vēža riskam.

Svarīgākais