Vairāki Vācijas vadošie politiķi pauduši atbalstu ASV raķešu izvietošanai valstī

© Freepik

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) vadošie politiķi pauduši atbalstu ASV tālas darbības rādiusa ieroču izvietošanai Vācijā.

"Kā SPD, mēs uzņemamies atbildību par to, lai neviens bērns, kas šodien piedzimst Vācijā, nepieredz karu. Svarīga tā sastāvdaļa ir vienošanās starp SPD vadīto federālo valdību un ASV administrāciju par tālas darbības rādiusa amerikāņu raķešu izvietošanu Vācijā no 2026.gada," teikts partijas prezidija pirmdien pieņemtajā paziņojumā.

Vācija un ASV jūlijā paziņoja par vienošanos no 2026. gada izvietot Vācijā ASV tāla darbības rādiusa raķetes. Šādu ieroču izvietošana Vācijā notiks pirmoreiz kopš Aukstā kara beigām.

Starp šiem ieročiem būs spārnotās raķetes "Tomahawk" ar darbības rādiusu līdz 2500 kilometriem, ar kurām būtu iespējams dot triecienus dziļi Krievijā, kā arī pretgaisa aizsardzības raķetes SM-6 un jaunizstrādāti hiperskaņas ieroči.

Lai gan šīs raķetes spēj nest kodolgalviņas, kodolieroči Vācijā netiks izvietoti. "Ieroči tiks aprīkoti ar tradicionālajām kaujas galviņām un izvietoti esošajos ASV militārajos objektos Vācijas rietumos," norādīts paziņojumā. Tajā piebilsts, ka amerikāņu ieroču izvietošana nenozīmē uzbrukuma ieroču palielināšanu, bet gan Vācijas aizsardzības, kā arī NATO un Eiropas Savienības alianses spēju stiprināšanu ar ieroču sistēmām, kas jau gadiem ilgi ir Krievijas rīcībā.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, kurš pārstāv sociāldemokrātus, uzsvēris, ka ieroči kalpo kā atturēšanas līdzeklis ar mērķi novērst karu.

Svarīgākais