Sliktas ziņas kafijas cienītājiem - prognozē, ka tās cenas kāps debesīs

© Pixabay.com

Palielinātas ražošanas izmaksas var izraisīt kafijas cenu inflāciju - kafijas cienītājiem nākotnē var nākties maksāt vairāk, jo cenas pieaugs. Kafijas grauzdētāji un kafijas eksperti arī norāda, ka cenas var saglabāties augstākas ilgāk, jo arī tādi faktori kā klimata pārmaiņas samazina kafijas piedāvājumu pasaulē, ziņo CNN.

Starptautiskā kafijas organizācija (ICO) pagājušajā mēnesī paziņoja, ka "ICO Composite Indicator", kas ir galvenais globālās kafijas nozares etalons, cena ir sasniegusi 13 gadu augstāko līmeni.

“Kafija ir ļoti sarežģīta prece. Daļēji tas ir tāpēc, ka cenu ietekmē vairākas piedāvājuma un pieprasījuma sistēmas,” sacīja Raiens Delanijs, “Coffee Trading Academy” dibinātājs un galvenais analītiķis.

Turklāt pasaulē vienkārši nav pietiekami daudz kafijas. "Kafija ir jutīgāka pret temperatūras izmaiņām nekā daudzas citas kultūras," sacīja Maikls Hofmans, Kornela universitātes Lauksaimniecības un dzīvības zinātņu koledžas emeritētais profesors.

"Klimata pārmaiņas pasliktinās. Iedomājieties bargākus laikapstākļus, temperatūras paaugstināšanos un tiešo ietekmi uz kafijas plantācijās strādājošajiem,” viņš uzsvēra.

Kafijas pazinēji bieži saka, ka tad, kad “Brazīlija šķauda, visa pasaule saaukstējas”, atsaucoties uz Brazīlijas vadošo "Arabica" ražotāju - augstākās kvalitātes kafijas šķirni, kas veido vairāk nekā 60 procentus no visas pasaules kafijas.

2021. gadā pēc neparasti bargajām vasaras salnām, kas iznīcināja ražu Brazīlijā, kafijas tirgu nekavējoties skāra cenu šoks. Saskaņā ar Delanija teikto, kafijas cenas pēdējo trīs gadu laikā ir pastāvīgi palikušas virs augstākā cenu diapazona.

Toms Edelmans, ceturtās paaudzes kafijas audzētājs un Starptautiskā kafijas audzētāju kooperatīva viceprezidents, sacīja, ka, lai gan viņu audzētās kafijas ražošanas metode ir izturīgāka pret sausumu, šī gada raža joprojām cieta sausuma dēļ, kurā viņš vaino klimata pārmaiņas.

"Ja jums nav piemērotu laikapstākļu, jums nebūs arī piemērotas ražas," viņš teica, piebilstot, ka zema raža palielina kafijas ražošanas izmaksas.

Itālijas kafijas ražotājs “Lavazza” savā paziņojumā norādīja, ka šogad paaugstināja cenas dažādu iemeslu dēļ. "Sliktās ražas, klimata pārmaiņas, karš Ukrainā, konflikts Sarkanajā jūrā, spekulantu iejaukšanās un spēcīgais dolārs ir radījuši "ideālu vētru" kafijas nozarei, kas ir izraisījusi strauju cenu kāpumu," paziņoja uzņēmums.

Uzņēmuma prezidents Džuzepe Lavaca sacīja, ka uzskata - lielveikalu kafijas cena pieaugs vēl par 10%.

Neskatoties uz cenu kāpumu, eksperti var būt pārliecināti par vienu - pieprasījums pēc kafijas tuvākajā laikā nesamazināsies.

Svarīgākais