Zinātieki atklājuši faktoru, kas izraisa murgus

© Pixabay.com

Ja pirms miega esat uzņēmuši kofeīnu, cīnāties stresu vai redzat sliktus sapņus, jūs varat pamosties neizgulējies, tomēr zinātnieki ir atklājuši vēl vienu pārsteidzošu faktoru, kas var traucēt jūsu atpūtai, un tam nav nekā kopīga ar kafijas lietošanu, raksta “Ehrges”.

Lielākā problēma, kas ietekmē veselīgu miegu, izrādījās vientulības sajūta. Pētnieki no vairākām ASV universitātēm brīdina, ka vientuļi cilvēki ne tikai biežāk redz sliktus sapņus, bet viņiem pat var būt paaugstināts sirds slimību, insulta un priekšlaicīgas nāves risks.

Daudzi no šiem atklājumiem ir uzsvērti jaunā pētījumā, kas atklāja tiešu sliktu sociālo sakaru ietekmi uz veselību.

"Savstarpējās attiecības ir cilvēka pamatvajadzība, un, kad cilvēku vajadzība pēc spēcīgām attiecībām netiek apmierināta, viņi cieš fiziski, garīgi un sociāli. Tāpat kā izsalkums vai nogurums nozīmē, ka jūs nesaņemat pietiekami daudz kaloriju vai miega, vientulības sajūta ir attīstījusies, lai norādītu cilvēkiem, ka viņu savstarpējās vajadzības paliek neapmierinātas,” sacīja Dr. Kolins Hese no Oregonas štata universitātes

Pētījuma laikā subjektiem vispirms tika lūgts novērtēt savu izolētības sajūtu, atbildot uz šādiem jautājumiem - “cik bieži jums šķiet, ka jums trūkst komunikācijas?" un "cik bieži jūs jūtaties atstumts?".

Pēc tam komanda naktī redzētos murgus novērtēja ar piecu punktu skalu. Statistiskā analīze atklāja "būtisku saistību" starp murgu biežumu un to saistību ar vientulību un stresu.

Hese un viņa komanda nav vienīgie eksperti, kas pamanījuši šo saistību. Arī Rozija Deividsone, “Just Chill Baby Sleep” miega konsultante, uzsvēra vientulības postošo ietekmi.

"Kad mēs esam vientuļi, mēs mēdzam pārāk daudz domāt, uztraukties un justies vairāk nomākti, kas apgrūtina iemigšanu un aizmigšanu. Mūsu garīgais stāvoklis var ietekmēt mūsu miegu, izraisot nemierīgas naktis un vairāk murgu. Turklāt, kad mums nav neviena, ar ko runāt par savām bailēm vai sapņiem, tas var likt mums justies vēl sliktāk, jo cilvēki dabiski alkst pēc saiknes un domu un jūtu apmaiņas ar citiem," viņa norādīja.

Viņa arī piebilst, ka slikts miegs var saasināt vientulības sajūtu, jo tas bieži izraisa paaugstinātu uzbudināmību, emocionālās stabilitātes samazināšanos un sociālās izolētības sajūtu. Miega konsultante mudina cilvēkus pārtraukt šo ciklu un meklēt sociālos sakarus, lai uzlabotu savu miegu un labsajūtu.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais