Ukrainas kara 900. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:54]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54. Krievijas karaspēks 12. augusta vakarā bombardējis Hersonas pilsētu, ievainojot piecus cilvēkus, paziņojusi apgabala militārā pārvalde

61 gadu vecs vīrietis guvis mīnu sprādziena ievainojumus un kājas traumas. Viņš nogādāts slimnīcā, kur viņam tiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Vēlāk tika ziņots par vēl vienu negadījumu.

"Piecus gadus vecai meitenei ir akūta stresa reakcija. Mediķi veic papildu izmeklējumus. 35 gadus veca sieviete guvusi sprādziena traumu un lauzusi roku. Vēl 25 gadus veca sieviete ir smagā stāvoklī. Viņai tiks amputēta roka," minēts paziņojumā.

21:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara uzrunā tautai apgalvojis, ka Kurskas katastrofa ir Vladimira Putina varas beigu sākums.

"Pirms 24 gadiem notika [zemūdenes - red.] "Kursk" katastrofa - viņa valdīšanas simboliskais sākums; un tagad mēs varam redzēt, kādas viņam ir beigas. Un tā atkal ir Kurska. Viņa kara katastrofa Tas vienmēr notiek ar tiem, kas nicina cilvēkus un jebkādus noteikumus," sacīja Zelenskis.

20:08. Ukraiņu karavīru kontrolē atrodas 1000 kvadrātkilometru liela Krievijas teritorija, un ukraiņu uzbrukums Krievijas Kurskas apgabalā turpinās, pirmdien publicētā video apliecināja Ukrainas armijas virspavēlnieks ģenerālis Oleksandrs Sirskis.

"Mēs turpinām veikt uzbrukuma operācijas Kurskas apgabalā. Atbilstoši situācijai šobrīd mūsu kontrolē ir aptuveni 1000 kvadrātkilometru Krievijas Federācijas teritorijas," Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sociālo tīklu profilos publicētajā video sacīja Sirskis.

19:15. Kopš šīs dienas sākuma līdz pulksten 16:00 kontaktlīnijā notikušas 80 kaujas sadursmes. Krievi turpina uzbrukt ukraiņu aizsargu pozīcijām. Vissmagākā situācija saglabājas Pokrovskas frontē, kur Ukrainas Bruņotie spēki atvairīja 19 no 25 Krievijas spēku uzbrukumiem, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba ziņojums.

18:06. Ukrainas spēku kontrolēto apdzīvoto vietu skaits pieaudzis līdz 44, izskanējis "DeepState" analītiskā projekta ziņojumā.

Ziņojums tika sagatavots kā atbilde uz Krievijas Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītāja Alekseja Smirnova paziņojumu, kurš apgalvoja, ka "aptuveni 28 apmetnes reģionā atrodas ienaidnieka kontrolē".

"DeepState" norāda, ka, pamatojoties uz viņu aplēsēm, "ir atbrīvotas aptuveni 44 apmetnes un vēl 10 statuss nav zināms".

17:05 Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis pirms dažām nedēļām ieradās Pokrovskā, lai apbalvotu kaujiniekus un runāja par gaidāmo ofensīvu, taču kaujinieki toreiz nesaprata, ka ofensīva būs Kurskas virzienā. Par to teletona laikā runāja ģenerāļa Marka Bezručko vārdā nosauktās 110. atsevišķās brigādes sabiedrisko attiecību dienesta vadītājs Ivans Sekačs, komentējot Ukrainas Bruņoto spēku ofensīvu Krievijas Federācijas Kurskas apgabalam. Pēc viņa teiktā, divas nedēļas pirms Ukrainas bruņoto spēku ofensīvas sākuma, Kurskas apgabalā notika Doņeckas apgabala kaujinieku apbalvošanas ceremonija. "Atnāca komandieris un teica: "Puiši, viss ir kārtībā, pagaidiet, mēs drīz dosimies uzbrukumā," sacīja Sekačs.

16:15 Ukrainas armija šobrīd kontrolē 28 apdzīvotās vietas Kurskas apgabalā, kurās ir aptuveni 2000 iedzīvotāju, pirmdien, sniedzot ziņojumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, pavēstījis apgabala gubernatora pienākumu izpildītājs Aleksejs Smirnovs.

Ukrainas armija Kurskas apgabala teritorijā, saskaņā ar Smirnova teikto, ielauzusies 12 kilometru dziļumā, un platumā Krievijas robežas pārrāvums sasniedz 40 kilometrus.

No savām dzīvesvietām aizbēguši vai evakuēti jau 121 000 krievu, bet vēl 180 tūkstošus varasiestādes grasās evakuēt.

15:55 Šorīt, 12.augustā, Belgorodas varas iestādes apstiprinājušas par sadursmi starp Ukrainas un Krievijas armijām, vēsta Dialog.ua. Tāpat ir zināms, ka pagājušās diennakts laikā Ukrainas bruņotie spēki veikuši līdz 40 triecieniem, kā arī uzbrukuši teritorijai ar 42 bezpilota aparātiem.

14:52 Pirmo reizi kopš 2023.gada novembra, Putina armija ir zaudējusi iniciatīvu kara darbībā, par ko liecina Kurskas apgabalā notiekošā operācija. Tas liecina, ka Krievijas ilgstošā attieksme pret starptautisko robežzonu kā neaktīvu frontes līniju ir stratēģiska neveiksme. Kremlim turpmāk nāksies lauzīt galvu par to, kā atgūt savā kontrolē zaudētās zemes, vēsta Dialog.ua.

13:44 Ukrainā aizturēts enerģētikas ministra vietnieks, kurš apsūdzēts pusmiljona dolāru liela kukuļa pieņemšanā, pirmdien paziņojis Ukrainas Drošības dienests.

12:57 Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma vairāk nekā 40 tūkstoši pilsoņu ir atgriezušies Ukrainā caur Krievijas robežkontroles punktiem.

12:00. Ukrainas karavīri rok ierakumus Krievijas Kurskas apgabalā, kas liecina, ka viņi plāno tur palikt, raksta Forbes.

11:15. Pirmie Lietuvā ražotie pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparāti Ukrainai varētu tikt piegādāti septembrī, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

10:15. Kara izpētes institūta (ISW) eksperti norāda, ka Ukrainas karaspēka ofensīva Krievijas Kurskas apgabalā ļāva Aizsardzības spēkiem vismaz uz laiku pārņemt iniciatīvu vienā frontes sektorā, ziņo pravda.com.ua.

09:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši gandrīz 592 000 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

08:15. Ukrainas karaspēks pavirzījies uz priekšu līdz pat 30 kilometriem Krievijas Kurskas apgabalā, svētdien atzinusi Maskava.

07:15. Krievijas karaspēka okupētās Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) dzesēšanas tornī svētdien izcēlies ugunsgrēks, un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tā izraisīšanā apsūdzēja Krieviju. "Krievijas okupanti ir izraisījuši ugunsgrēku Zaporižjas AES teritorijā," platformā "Telegram" ierakstījis Zelenskis. Viņa publiskotajā videomateriālā bija redzams, kā no viena no AES dzesēšanas torņiem plūst melni dūmi. "Kamēr Krievijas teroristi saglabā kontroli pār atomelektrostaciju, situācija nevar būt normāla. Krievija kopš pirmās Zaporižjas AES sagrābšanas dienas to izmanto tikai un vienīgi Ukrainas, visas Eiropas un pasaules šantāžai," viņš uzsvēris.

00:10. Videoklipi, kurus Krievijas Aizsardzības ministrija prezentē kā ierakstus par “veiksmīgiem triecieniem” Ukrainas bruņotajiem spēkiem Kurskas virzienā, jau sen filmēti citās vietās, secina "The Insider".