Ukrainas drošības amatpersona atklāj Kurskas operācijas mērķus

© Depositphotos

Iebrukuma Kurskas apgabalā nolūks ir destabilizēt Krieviju, parādot tās vājās vietas, intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja augsta ranga Ukrainas drošības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Mēs uzbrūkam. Nolūks ir nodarīt maksimālus zaudējumus un destabilizēt situāciju Krievijā, jo tā nespēj aizsargāt savu robežu," teica amatpersona.

Operācija ir "ievērojami paaugstinājusi mūsu - Ukrainas armijas, valsts un sabiedrības - morāli," sacīja amatpersona.

"Šī operācija ir parādījusi, ka mēs varam doties uzbrukumā, virzīties uz priekšu," uzsvēra AFP sarunbiedrs.

"Šķiet, ka Krievijai ir problēmas ar koordināciju, gatavību rīcībai," viņš sacīja.

Tomēr amatpersona atzina, ka iebrukumam Kurskas apgabalā līdz šim ir bijusi neliela ietekme uz kaujām Ukrainas austrumos.

"Situācija būtībā ir nemainīga. Viņu spiediens austrumos turpinās, viņi neatvelk karaspēku no šīs teritorijas," sacīja Ukrainas amatpersona, tomēr piebilstot, ka Krievijas karaspēka uzbrukumu intensitāte ir nedaudz samazinājusies.

Amatpersona uzsvēra, ka Ukrainas karaspēks, atrodoties Krievijas teritorijā, ievēro starptautiskās humānās tiesības, un ka Ukraina neplāno anektēt Krievijas teritorijas, kuras kontrolē Ukrainas karaspēks.

"Nav nekādas idejas par aneksiju, (..) Mēs darbojamies stingri saskaņā ar starptautiskajām tiesībām," sacīja AFP sarunbiedrs.

"Ir ļoti svarīgi, ka Ukraina nepārkāpj nevienu konvenciju. Mēs stingri ievērojam humānās tiesības - mēs nenogalinām gūstekņus, mēs neizvarojam sievietes, mēs nelaupām," viņš teica.

Jautāts, vai Kurskas atomelektrostacijas ieņemšana netālu no robežas ir operācijas mērķis, viņš atbildēja: "Redzēsim, kā attīstīsies Kurskas operācija."

"Mēs noteikti neradīsim problēmas kodoldrošībai. To mēs varam garantēt," uzsvēra amatpersona.

Vaicāts, vai Rietumu partneri nav tikuši informēti par Ukrainas plāniem sarīkot iebrukumu Kurskas apgabalā, AFP sarunbiedrs atbildēja, ka tas ir "nepareizi".

"Spriežot pēc tā, cik aktīvi tiek izmantoti Rietumu ieroči, mūsu Rietumu partneri netieši piedalījās plānošanā," viņš norādīja.

Amatpersona piebilda, ka sagaida, ka Krievijai galu galā izdosies apturēt Ukrainas spēkus Kurskas apgabalā un tā atriebsies ar plaša mēroga raķešu uzbrukumu, tostarp "lēmumu pieņemšanas centriem" Ukrainā.