Ukrainas kara 897. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:29]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:29. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ceturtdienas vakara video uzrunā atkal tieši nepieminēja ofensīvu Kurskas apgabalā, taču norādīja, ka Krievija ir atnesusi karu un tai ir tas jāsajūt pašai.

"Šodien jau ir bijuši trīs virspavēlnieka Sirska ziņojumi - ziņojumi ir produktīvi. Tieši tādi ziņojumi, kādi mūsu valstij tagad ir vajadzīgi. Esmu pateicīgs katram karotājam, katram karavīram un komandierim, kas nodrošina mūsu, Ukrainas, pozīciju aizsardzību un mūsu aizsardzības uzdevumu izpildi. Ukraiņi zina, kā sasniegt savus mērķus. Un mēs neesam tie, kas izvēlējās sasniegt mērķus karā. Krievija atnesa karu uz mūsu zemi, un tai ir jāizjūt, ko tā ir izdarījusi," vakara videovēstījumā sacīja prezidents.

19:42. Ukrainas bruņoto spēku ofensīva Kurskas apgabalā, kur tikai trīs dienu laikā tika ieņemta milzīga teritorija, bija īsts šoks Kremļa elitei, tostarp Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, raksta dialog.ua. Putins šodien izsauca uz sarunu Kurskas apgabala gubernatora pienākumu izpildītāju Alekseju Smirnovu, kuras laikā bija manāms, ka Kremļa valdnieks ir nepārprotami nervozs: viņš pastāvīgi skatījās uz leju, nevis skatījās monitorā uz savu. sarunu biedrs, un arī stostījās, secināja medijs.

Putins Smirnovu aicināja būt drosmīgam šajā situācijā.

18:29 Pašlaik Ukraina kontrolē gāzes mērīšanas staciju Sudžas pilsētā, Kurskas apgabalā Krievijā, raksta The Washington Post, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta padomnieka anonīmu paziņojumu.

17:54 Viens no Ukrainas mērķiem Kurskas apgabalā varētu būt Krievijas pamatteritorijā izveidot placdarmu, ko varbūtējās sarunās varētu izspēlēt kā kārti, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš.

Viņš uzsvēra, ka patlaban visa pieejamā informācija pamatā balstās uz avotiem Krievijā, savukārt Ukraina diezgan veiksmīgi turpina slēpt savus patiesos mērķus un virzienus. Eksperta ieskatā, iebrukumam varētu būt divi iespējamie mērķi. Pirmais mērķis varētu būt stratēģiskais objekts - Kurskas atomelektrostacija, kas atrodas 90 kilometru attālumā no robežas. Nav izslēgts, ka otrais mērķis ir izveidot Krievijas pamatteritorijā placdarmu, kuru eventuālās sarunās varētu izspēlēt kā kārti un lietu, ko piedāvāt.

16:34 r militāro ofensīva Kurskas apgabalā Ukraina politiski parāda, ka tā nepadosies nekādā gadījumā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs un vēsturnieks Kārlis Daukšts.

Viņš norādīja, ka iemesli ukraiņu iebrukumam Krievijas teritorijā var būt dažādi militāri politiskie iemesli. Daukšts uzsvēra, ka patlaban ukraiņiem ir smaga situācija "tradicionālajās" frontes līnijās, kur viņi lēnām, bet tomēr atkāpjas krievu karaspēka priekšā. Tas liek domāt, ka Ukrainas iecere bija atvilkt daļu Krievijas karaspēka no uzbrukuma līnijām uz Kurskas apgabalu.

Politologs uzskata, ka tas ir arī politisks rādītājs, ka Ukraina nekādā veidā nepadosies un cīnīsies un ka Krievijas izraisītais karš var vērsties arī pret pašu agresorvalsti, tās mierīgajiem iedzīvotājiem un militāri tehnoloģiskajām iekārtām, kas atrodas šajā teritorijā.

Viņaprāt, ukraiņu spēju parādīšana ir arī stabilizējošs faktors pašā Ukrainā, kur ir sarežģīta situācija ar mobilizāciju, jo šis solis parāda, ka Ukraina var. Pēc Daukšta paustā, tas ir arī signāls ne tikai Krievijai, bet arī Ukrainas atbalstītājiem, tostarp ASV un Eiropas valstīm - Ukraina, demonstrējot savas spējas, it kā saka, ka tā parādīs savās spējas vēl vairāk un spēcīgāk, ja tai ļaus izmantot ieročus un bruņojumu, ko atsevišķas valstis neļauj izmantot pret Krieviju.

15:58 Ukrainā piefrontes reģionos ceturtdien Krievijas triecienos nogalināti vismaz pieci civiliedzīvotāji, paziņoja amatpersonas.

Krievijas triecienā Sumu apgabalā nogalināti divi cilvēki, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs.

Pierobežas ciematā Mogricjā skolas rotaļu laukumā vadāmās aviobumbas triecienā nogalināts 22 gadus vecs vīrietis un viņa sešus gadus vecā māsa, valsts televīzijā paziņoja Volodimirs Artjuhs.

Doneckas apgabala austrumos "divi cilvēki nogalināti apšaudē" Kostjantinivkā, netālu no Časivjaras, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

Dņipropetrovskas apgabalā Ņikopolē, kas atrodas pie Dņepras iepretim Krievijas kontrolētajām teritorijām, krievi "artilērijas triecienu tēmēja uz slimnīcu" un nogalināja 50 gadus vecu vīrieti, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks.

Ukrainas policija paziņoja, ka evakuē bērnus no bīstamākajiem Doneckas apgabala rajoniem un trīs dienu laikā izvedusi vairāk nekā 1000 bērnu, bet vēl 3723 ir jāpārved.

Policijas publiskotā video redzams, kā policists, vadot evakuācijas auto, brauc garām apšaudē cietušai mājai un stāsta: "Vakar mēs izvedām cilvēkus. Šodien viņu mājas vairs nav, tā ir nodegusi."

14:46. Igaunija no ceturtdienas ieviesusi pilnīgu muitas kontroli personām un precēm, kas dodas uz Krieviju caur Narvas, Luhamā un Koidulas robežkontroles punktiem.

Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta muitas kontroles nodaļas vadītājs Voldemārs Linno sacīja, ka muitas jomā sankciju īstenošana ir galvenā prioritāte un tādēļ īpaši stingri tiek uzraudzīta jebkādu preču, kuras Krievija var izmantot militārām vajadzībām, plūsma.

13:53. Ukrainas vēstniecība Meksikā trešdien lūdza Meksikas valdību aizturēt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, ja viņš apmeklēs nule ievēlētās Meksikas prezidentes Klaudijas Šeinbaumas inaugurāciju, uz ko diktators ir uzaicināts.

Kijivas delegācija pateicās Meksikai, ka tā uz 1.oktobra ceremoniju uzaicinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Putins ir kara noziedznieks, norādīja Ukrainas diplomāti.

"Mēs esam pārliecināti, ka Meksikas valdība jebkurā gadījumā izpildīs starptautisko aizturēšanas orderi, nododot iepriekšminēto personu (Putinu) ANO tiesu struktūrai Hāgā," teikts Ukrainas vēstniecības paziņojumā.

13:00. Krievijas prokuratūra pieprasījusi 15 gadu cietumsodu ASV un Krievijas dubultpilsonei, kas par ziedojumu Ukrainas atbalsta organizācijai apsūdzēta "valsts nodevībā". ASV dzīvojošā Ksenija Kareļina tika aizturēta februārī, kad viesojās pie ģimenes Krievijā, un apsūdzēta par finansiālas palīdzības sniegšanu Ukrainas armijai.

12:35. Baltais nams par notikumiem Kurskas apgabalā: jāatceras, ka Krievijas Federācija uzbrūk Ukrainai tieši no turienes.

11:23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 587 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

10:37. Ukrainas pretgaisa aizsardzība naktī uz ceturtdienu notriekusi divas no četrām raķetēm un visus četrus trieciendronus "Shahed", ko Krievija raidījusi pret mērķiem Ukrainā, paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Raķetes un droni notriekti virs Odesas, Hersonas un Kirovohradas apgabaliem.

09:44. Krievu iebrucēji naktī un no rīta uzbruka Dņepropetrovskas apgabalam: apšaudēs cieta divas mājas un tika ievainots bērns, ziņo pravda.com.ua.

08:15. Ukrainas karaspēks iegājis līdz pat desmit kilometriem Krievijas Kurskas apgabalā, pēc pieejamo datu izpētes secinājuši ASV Kara studiju institūra (ISW) analītiķi.

07:15. Ukraina nav brīdinājusi ASV par kādām militārām operācijām Krievijas Kurskas apgabalā, trešdien paziņojis ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers. Millers apstiprināja, ka ASV nav saņēmušas brīdinājumus par iespējamām operācijām Krievijas teritorijā, un piebilda, ka "nav nekas neparasts, ka Ukraina neinformē mūs par konkrētu savu taktiku, pirms tā tiek īstenota". "Tas ir karš (..). Mēs viņiem nodrošinām līdzekļus un sniedzam padomus. Bet, kad runa ir par ikdienas taktiku, kad runa ir par ikdienas triecieniem, dažreiz mēs ar viņiem sazināmies, dažreiz nē. Un viņiem pašiem ir jāpieņem savi lēmumi," norādīja Millers.

00:10 Neraugoties uz Maskavas apgalvojumiem, ka situācija tiek kontrolēta, Krievijas militārie blogeri nikni reaģēja uz Krievijas Aizsardzības ministrijas nespēju nodrošināt Kurskas drošību, raksta The Telegraph.

"Mēs zinājām, ka Ukrainas bruņotie spēki dosies uz Kurskas apgabalu. Mēs, kā parasti, zinājām visu, puiši ziņoja, bet varas iestādes neko nedarīja," rakstīja krievu blogere Anastasija Kaševarova. .

Prokrieviskās publiskās lapas šo pārrobežu reidu raksturo kā krieviem “sarežģītu situāciju”. Arī Krievijas militāro emuāru autori pauž bažas, ka kaujā varētu būt iesaistīti nesen uz Kijevu pārvestie iznīcinātāji F-16.

Svarīgākais