Orbāns varētu iegūt spēcīgu sabiedroto Eiropas Savienībā

© Pixabay.com

Līdz šim pat Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ir izvairījies tieši palīdzēt Krievijas Federācijai, tāpēc Orbāns līdz šim ir bijis vienīgais Kremļa interešu lobētājs ES, raksta “Reuters”.

Galēji labējo partiju pieaugošā popularitāte Eiropā rada problēmas Eiropas Savienībai un Ukrainai, bet Viktors Orbāns drīzumā var iegūt spēcīgu sabiedroto.

Lai gan daži nacionālistiski noskaņoti politiķi kopš nākšanas pie varas ir izvēlējušies mērenāku ceļu, Austrijas Brīvības partijas (FPO) līderis Herberts Kikls varētu būt izņēmums - viņš jau ir noslēdzis politisko aliansi ar Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partiju.

Pēc analītiķu domām, Austrijas FPO ir diezgan lielas izredzes uzvarēt nākamajās parlamenta vēlēšanās. Tas radītu Eiropai grūtības turpināt atbalstīt Kijivu un pretoties tādiem uzliesmojumiem kā Orbāna nesaskaņotais brauciens uz Maskavu jūlijā.

Herberts Kikls, kurš nosauca Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu par "kara veicinātāju", pagājušajā mēnesī sacīja, ka viņš un Orbāns atbalsta "miermīlīgu risinājumu starp Ukrainu un Krieviju", un atgādināja pāvesta Franciska pretrunīgo piezīmi, ka Kijivā ir jābūt "baltam karogam", lai noslēgtu miera sarunas.

Slovākija arī izdara spiedienu uz Ukrainu saistībā ar līgumiem ar Krieviju. Premjerministrs Roberts Fico uztur draudzīgas attiecības ar Maskavu, ir pārtraucis militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai un iebilst pret Kijivas iestāšanos NATO, tomēr viņš nepievienojās Kikla un Orbāna izveidotajai aliansei.

Pastāvīgās Ungārijas bloķēšanas dēļ ES ir nācies kļūt radošai un ķerties pie neparastas taktikas, atbalstot Ukrainu un nosakot sankcijas pret Krieviju. Viktora Orbāna sabiedroto parādīšanās Austrijas valdības priekšgalā šo problēmu būtiski saasinās - tāpat kā Orbāns, arī FPO kritizē atbalstu Ukrainai un sankcijas pret Krieviju.

"Es uzskatu, ka turpmākās sankcijas būs arvien grūtāk pieņemt. Ja būs FPO valdība, tā nebūs tikai Orbāns. Un tad Austrija kļūs par vienu no potenciālajām valstīm, kas varētu uzlikt veto," sacīja domnīcas “Austrijas Eiropas politiķu biedrība” vadītājs Pols Šmits.

FPO saka, ka tā ir vienīgā partija, kas nopietni uztver Austrijas konstitucionālo neitralitāti. Daudzi austrieši uzskata, ka, izvairoties no jebkādas konfrontācijas ar lielvarām, piemēram, Krieviju, viņi būs drošībā. Aptaujas liecina, ka nepārprotams vēlētāju vairākums vēlas, lai valsts paliktu neitrāla.

Tāpēc Kikls kopumā ir piesardzīgs, apgalvojot, ka viņa Ukrainas politika ir saistīta ar draudiem Austrijas neitralitātei, nevis tieši Putina slavināšanu.

Svarīgākais