Zināmas jaunas Trampa un Zelenska sarunas detaļas; Ukraina var atviegloti uzelpot

© Pixabay.com

Tramps telefonsarunas laikā Ukrainas prezidentam Zelenskim sacījis, ka ideja, ka viņš palīdzēs Putinam, ir "viltus ziņas", un apsolīja meklēt “taisnīgu pasauli”, raksta izdevums “Politico”.

Ietekmīgā amerikāņu izdevuma “Politico” žurnālistiem izdevies noskaidrot jaunas detaļas Donalda Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska konfidenciālajā sarunā.

Materiāla autors Metjū Kaminskis raksta, ka Ukrainai nav jābaidās no Trampa ievēlēšanas prezidenta amatā. Turklāt jebkura kandidāta - Trampa vai Herisas - uzvara ļaus Ukrainai “atviegloti nopūsties”.

Materiāls vēsta, ka pēc izziņošanas par kandidēšanu uz prezidenta amatu pirmais ārzemju līderis, kuram Tramps piezvanīja, bijis Zelenskis. Cilvēki, kas ir pazīstami ar detaļām, apgalvo, ka viss noritēja pat labāk, nekā teikts viņu sarunas atsauksmēs. Pēc viņu teiktā, Tramps Zelenskim teica - ideja, ka viņš palīdzēs Putinam, ir “viltus ziņas”, un solīja “meklēt taisnīgu pasauli”.

"Fakts, ka Tramps teica, ka tas bija labs lēmums, nozīmē, ka viņa strīds ar Zelenski ir veca ziņa," sarunā ar “Politico” sacīja bijušais ASV vēstnieks Ukrainā Džons Herbsts.

Tieši Trampa administrācija 2017. gadā Ukrainu apbruņoja ar “Javelin” pārnēsājamām prettanku raķešu sistēmām, kas izglāba valsti pirms diviem gadiem, kad Putins uzsāka karu, lai gan Baraks Obama atteicās viņus apbruņot pēc tam, kad Krievija 2014. gadā okupēja Krimu un sāka konfliktu Ukrainas austrumos.

Zelenskis un viņa cilvēki arī redz Ukrainas sabiedrotos Trampa orbītā un strādā, lai iegūtu to atbalstu: bijušo Nacionālās drošības padomes vadītāju Robertu O'Braienu, valsts sekretāru Maiku Pompeo un Ārkanzasas senatoru Tomu Kotonu. Visi trīs tiek minēti diskusijās par nacionālās drošības amatiem Trampa otrajā administrācijā.

Piemēram, Pompeo pagājušajā nedēļā “The Wall Street Journal” piedalījās raksta tapšanā, kurā izklāstīts vērienīgs Ukrainas atbalsta plāns, tostarp dalība NATO.

Tajā pašā laikā “Politico” norāda, ka joprojām ir spēkā visi parastie Trampa brīdinājumi - neviens nezina, ko darīs Tramps, bieži pat ne pats Tramps. Viņa desmitgades konstantes pasaules arēnā ir neprognozējamība un tieksme personalizēt politiku.

Svarīgākais