Zelenskis: Mēs bieži dzirdējām vārdu "neiespējami", bet tomēr mēs padarījām iespējamu to, kas bija mūsu ambīcijas

© unsplash.com

Ukraiņu piloti jau sākuši izmantot Ukrainai rietumvalstu nodrošinātos iznīcinātājus F-16, svētdien apliecināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs bieži dzirdējām vārdu "neiespējami", bet tomēr mēs padarījām iespējamu to, kas bija mūsu ambīcijas, mūsu aizsardzības nepieciešamība," Ukrainas Gaisa spēku dienā žurnālistiem sacīja prezidents.

"Un tagad tā patiešām ir realitāte mūsu debesīs - F-16 Ukrainā. Mēs to panācām. Es lepojos ar mūsu puišiem, kas kvalitatīvi apgūst šos lidaparātus un jau ir sākuši tos izmantot mūsu valsts labā," norādīja Zelenskis.

Valsts vadītājs pateicās partneriem, kas "efektīvi palīdzēja ar F-16, un pirmās valstis, kas pieņēma mūsu lūgumu nodrošināt šīs lidmašīnas, bija Dānija, Nīderlande un ASV", sacīja prezidents.

Viņš gan arī norādīja, ka "to lidmašīnu skaits, kas ir nogādātas Ukrainā, un to pilotu skaits, kas jau ir apmācīti, joprojām ir nepietiekams, tajā pašā laikā mūsu partneri apzinās nepieciešamo skaitu".

Prezidents arī sacīja, ka pašlaik viņš nevar izpaust sīkāku informāciju par to, kādus uzdevumus veiks iznīcinātāji vai kurus no tiem tie "jau ir veikuši".

31.jūlijā ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka Rietumu iznīcinātāji F-16 "nelielā skaitā" ir nodoti Ukrainai.

Vēlāk žurnāls "The Economist" vēstīja, ka Ukrainā nogādāti pirmie desmit iznīcinātāji no kopskaitā 79, ko plānots sagādāt starptautiskās aviācijas alianses ietvaros.

Līdz gada beigām Ukrainai būtu jāsaņem vēl desmit, norādīja izdevums.

Svarīgākais