Rietumvalstis mudina savus pilsoņus pamest Libānu

© unsplash.com

ASV un citas rietumvalstis mudina savus pilsoņus pamest Libānu, nopietnākām kļūstot bažām par konflikta izplešanos Tuvajos Austrumos.

Savienotās Valstis mudinājušas savus pilsoņus pamest Libānu ar "jebkuru pieejamo biļeti".

Līdzīgus aicinājumus paudušas arī Lielbritānija, Zviedrija, Francija, Kanāda un citas rietumvalstis.

Arī Jordānija mudinājusi savus pilsoņus doties prom.

ASV vēstniecība Beirūtā sestdienas paziņojumā norādīja, ka tiem, kas izvēlēsies palikt Libānā, "jāsagatavo ārkārtas rīcības plāni" un jābūt gataviem "uz ilgāku laiku palikt uz vietas".

Lai gan daudzi avioreisi ir atcelti, bet citi izpārdoti, vēstniecība norādīja, ka joprojām ir pieejamas komerciālā transporta iespējas, lai pamestu Libānu.

Irāna solījusi bargu atriebību Izraēlai, ko tā vaino par radikālās palestīniešu kustības "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu trešdien Teherānā.

Otrdien Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā tika nogalināts viens no Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" līderiem Fuads Šukrs.

Rietumu amatpersonas bažījas, ka Irānas atbalstītajam grupējuma "Hizbollah" varētu būt liela nozīme atmaksas uzbrukumos, kas savukārt varētu izraisīt nopietnu Izraēlas reakciju.

"Hizbollah" solījis atbildēt uz Šukra nogalināšanu.

ASV Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka izvieto reģionā papildu karakuģus un iznīcinātājus, lai palīdzētu aizsargāt Izraēlu no iespējamiem Irānas un tās sabiedroto uzbrukumiem.

Šī stratēģija ir līdzīga tai, kas tika īstenota aprīlī, kad Irāna, atriebjoties par uzbrukumu tās diplomātiskajam kompleksam Sīrijā, raidīja uz Izraēlu vairāk nekā 300 raķešu un dronu.

Svarīgākais