Nākamās desmitgades beigās var sabrukt globāla straumju sistēma Atlantijas okeānā

© Unsplash

Būtiska Atlantijas okeāna straumju sistēma, kas ietekmē laikapstākļus visā pasaulē, varētu sabrukt līdz 2030. gadu beigām. Zinātnieki jaunā pētījumā brīdina par planētas mēroga katastrofu, kas mainītu laikapstākļus un klimatu, vēsta cnn.com.

Vairāki pēdējos gados veikti pētījumi liecina, ka izšķirīgā sistēma, Atlantijas meridionālā cirkulācija jeb AMOC, varētu doties sabrukšanas virzienā. To vājina siltāka okeāna temperatūra un cilvēka izraisīto klimata pārmaiņu izraisītais sāļums pasaules okeānos.

Jaunajā pētījumā, kas vēl tiek recenzēts, tika izmantoti vismodernākie datormodeļi, lai novērtētu, kad sistēma varētu sabrukt un rezultāti liecina, ka tas varētu notikt laikā no 2037. līdz 2064. gadam.

"Tas ir patiešām satraucoši," sacīja Renē van Vestens, jūras un atmosfēras pētnieks no Utrehtas universitātes Nīderlandē un pētījuma līdzautors.

"Visas antropogēno klimata pārmaiņu negatīvās blakusparādības joprojām turpināsies, piemēram, vairāk karstuma viļņu, vairāk sausuma, vairāk plūdu," viņš sacīja CNN. "Tad, ja jums ir arī AMOC sabrukums ... klimats kļūs vēl vairāk izkropļots."

Gluži kā konveijera lente, AMOC velk siltu virszemes ūdeni no dienvidu puslodes un tropiem un izplata to aukstajā Ziemeļatlantijā. Aukstāks, sāļāks ūdens tad nogrimst un plūst uz dienvidiem. Mehānisms pasargā daļas no dienvidu puslodes pārkaršanas un daļas no ziemeļu puslodes no nepanesama aukstuma, vienlaikus izplatot barības vielas, kas uztur dzīvību jūras ekosistēmās.

AMOC sabrukums padarītu daļu pasaules neatpazīstamu.

Gadu desmitos pēc sabrukuma Arktikas ledus sāks ložņāt uz dienvidiem un pēc 100 gadiem izpletīsies līdz pat Anglijas dienvidu krastam. Eiropas vidējā temperatūra pazeminātos, tāpat kā Ziemeļamerikā, tostarp dažās ASV daļās. Amazones lietusmeži piedzīvotu pilnīgu gadalaiku maiņu - pašreizējā sausā sezona kļūtu par lietainajiem mēnešiem un otrādi.

Svarīgākais