Lietuvā rosina mainīt divus ministrus

© Gints Ivuškāns / F64

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte piektdien oficiāli iepazīstināja prezidentu Gitanu Nausēdu ar savas jaunās valdības sastāvu, piedāvājot aizstāt divus no 14 pašreizējiem ministriem.

Jaunās valdības sastāvā nav iekļauts zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks un veselības ministrs Arūns Dulķis.

Šimonīte zemkopības ministra amatam izvirzījusi Seima deputātu Kazi Starkeviču, kurš ir Seima Ekonomikas komisijas priekšsēdētājs, bet veselības ministra amatam izvirzīts līdzšinējais veselības ministra vietnieks Aurims Pečkausks. Gan zemkopīubas, gan veselības ministra portfelis ir valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" pārraudzībā.

Premjerministre uzsvēra, ka uzticas visiem pašlaik strādājošajiem ministriem. Viņi visi varētu turpināt darbu līdz valdības pilnvaru beigām, viņa norādīja.

"Neskatoties uz to, mēs ar diviem kolēģiem vienojāmies par izmaiņām. Es augstu vērtēju gan Arūna, gan Ķēstuša darbu pēdējo trīsarpus gadu laikā, neraugoties uz grūtajiem izaicinājumiem viņu vadītajās jomās un pastāvīgo kritiku, no kuras daļa ir bijusi vairāk personiska rakstura, nevis konstruktīvas piezīmes," sacīja premjerministre.

Pagājušajā nedēļā prezidents Nausēda parakstīja dekrētu, ar kuru Šimonīti iecēla premjerministres amatā un uzdeva viņai 15 dienu laikā izveidot jaunu valdību un iesniegt to apstiprināšanai.

Nausēda vairākkārt ir teicis, ka ir konkrēti ministri, kurus, viņaprāt, varētu nomainīt pēc valdības pilnvaru atjaunošanas pēc viņa pārvēlēšanas prezidenta amatā.

Viņš trešdien atkārtoti uzsvēra, ka labējā spārna valdībā nepieciešamas pārmaiņas, "lai nodrošinātu kvalitatīvas debates par nākamā gada budžetu".

Konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" politiķes Šimonītes valdība strādā kopš 2020.gada. Valdošajā koalīcijā ir arī divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija.

Lietuvā oktobrī gaidāmas kārtējās parlamenta vēlēšanas, taču pēc valsts prezidenta stāšanās amatā valdībai formāli ir jānoliek pilnvaras.

Svarīgākais