Migrācijas departamenta darbiniece Lietuvā slēpusi Krievijas pilsonības saņemšanu

© Raitis Plauks / F64

Lietuvas Migrācijas departaments atlaidis Klaipēdas nodaļas darbinieci, kura bija slēpusi faktu, ka ir pieņēmusi Krievijas pilsonību.

Departaments jūlija sākumā uzzināja, ka darbiniece bieži dodas uz Krieviju un par visiem braucieniem nav ziņojusi darba devējam.

Iekšējā izmeklēšanā tika savākti pierādījumi, lai sievietei atņemtu Lietuvas pilsonību. Pēc tam viņa tika atbrīvota no amata, piektdien paziņoja Migrācijas departaments,

"Izrādījās, ka sieviete darba devēju informējusi par daudz mazāku braucienu uz Krieviju skaitu nekā viņa reāli tur bija devusies, un Migrācijas departamenta Korupcijas novēršanas un iekšējās izmeklēšanas nodaļa sāka izmeklēt apstākļus. Izmeklēšanas laikā sieviete atzinās, ka 2022.gada sākumā ir saņēmusi Krievijas pilsonību un nav par to informējusi Migrācijas departamentu, lai gan to paredz noteikumi," paskaidroja departamentā, norādot, ka sieviete neatbilst kritērijiem dubultpilsonības saņemšanai.

Sieviete Migrācijas departamentā strādājusi vairāk nekā gadu. Viņai draud līdz 850 eiro sods par to, ka nav informējusi Lietuvas varasiestādes par citas valsts pilsonības saņemšanu.

Jūlija vidū Migrācijas departaments ziņoja, ka sešām personām anulēta Lietuvas pilsonība, jo viņi kļuvuši par Krievijas pilsoņiem.

Kopš šā gada sākuma, izanalizējot to personu plūsmas, kuras ceļo no Lietuvas uz Krieviju vai Baltkrieviju un atpakaļ, pārbaudei ir atlasītas gandrīz 2000 personu. Izrādījās, ka 1700 no šiem ceļotājiem ir dubultā Lietuvas un Krievijas vai Lietuvas un Baltkrievijas pilsonība vai arī viņi ir Lietuvas pilsoņi un viņiem ir pagaidu uzturēšanās atļauja ārvalstī uz likumīga pamata.

Migrācijas departaments jūlija vidū informēja, ka turpina pārbaudes vairākiem simtiem personu, un vēl vairākiem desmitiem personu varētu tikt atņemta Lietuvas pilsonība.

Pilsonības likums noteic, ka pilsonim, kurš iegūst citas valsts pilsonību, divu mēnešu laikā pēc citas valsts pilsonības iegūšanas par to rakstiski jāinformē Migrācijas departaments vai Lietuvas diplomātiskā misija ārvalstīs. Par šī pienākuma nepildīšanu var noteikt administratīvo sodu 300-850 eiro apmērā.

Migrācijas departaments par to, ka persona ir kļuvusi par citas valsts pilsoni, uzzina no citām valstīm, citām institūcijām vai trešajām pusēm. Persona Lietuvas pilsonību zaudē uzreiz pēc citas valsts pilsonības saņemšanas. Migrācijas departaments, atklājot tādu gadījumu, tikai fiksē pilsonības zaudēšanas faktu.