Mileniāļiem un "X” paaudzei ir lielāks risks saslimt ar vēzi nekā vecākām paaudzēm

© Unsplash

Kā liecina nesen veikti pētījumi, jaunākām paaudzēm ir paaugstināts risks saslimt ar vairākiem vēža veidiem, vēsta "nbcnews.com".

Pētījumā, kas trešdien publicēts žurnālā "Lancet Public Health”, konstatēts, ka "X” paaudzes un tūkstošgades vecuma cilvēkiem biežāk tiek diagnosticēti 17 vēža veidi, tostarp deviņi, kuru skaits gados vecāko paaudžu vidū bija samazinājies. Pētnieki nav pārliecināti, kāpēc, bet izsaka minējumus, ka galvenais iemesls varētu būt aptaukošanās.

"To, kas notiek šajās paaudzēs, var uzskatīt par trauksmes signālu nākotnes vēža tendencēm," sacīja Hjuna Sanga, Amerikas vēža biedrības vēža epidemioloģe, kas vadīja pētījumu.

Piemēram, kolorektālā vēža izplatība gados jaunāku cilvēku vidū pieaug jau gadu desmitiem, un šī ir satraucoša tendence, kas izraisīja citu vēža veidu izmeklēšanu.

Sanga un viņas kolēģi izmantoja vēža diagnozes un mirstības datus no divām datu bāzēm ASV, lai analizētu vēža tendences cilvēkiem, kas dzimuši no 1920. līdz 1990. gadam un kuriem tika diagnosticēts vēzis no 2000. līdz 2019. gadam.

Dati ietvēra 34 vēža veidus, gandrīz 24 miljonus diagnožu un vairāk nekā 7 miljonus nāves gadījumu un jaunāko cilvēku vidū uzrādīja pieaugumu 17 vēža veidos.

Piemēram, aizkuņģa dziedzera, nieru un tievās zarnas vēža risks bija divas līdz trīs reizes lielāks cilvēkiem, kas dzimuši 1990. gadā, salīdzinot ar cilvēkiem, kas dzimuši 1955. gadā.

“Vissvarīgākais ir tas, ka ir kaut kas mainījies cilvēku grupā, kas dzimuši pēc šī laika perioda. Viņi ir bijuši pakļauti kādam vides vai dzīvesveida faktoram, kas izraisa šīs pārmaiņas,” sacīja Dr. Andrea Cerčeka, kuņģa-zarnu trakta medicīnas onkoloģe, kura nebija iesaistīta pētījumā.

"Tas bija satraucošs atklājums," sacīja Sanga, "lai gan daudzu vēža gadījumu skaits pieaug, mēs ne vienmēr redzam šo mirstības pieaugumu, jo mēs tos ārstējam daudz labāk nekā iepriekš."

Daudzi vēža gadījumi, par kuriem konstatēts, ka arvien pieaug, joprojām ir reti sastopami jauniešiem, un, lai gan rādītāji ir palielinājušies, kopējais gadījumu skaits ir salīdzinoši zems.

Svarīgākais