Pareizticīgo baznīca Igaunijā vēlas atdalīties no Maskavas patriarhāta

© Pixabay

Igaunijas Iekšlietu ministrija un Maskavas patriarhāta pakļautībā esošā Igaunijas Pareizticīgo baznīca ir vienojušās par pasākumiem, lai samazinātu un izbeigtu Maskavas patriarhāta ietekmi uz baznīcu Igaunijā.

Otrdien, tiekoties ar Igaunijas Pareizticīgo baznīcas un Pihticas klostera pārstāvi Stīvenu Hristo Evestu, Iekšlietu ministrijas pārstāvis Raivo Kīts sniedza pārskatu par valsts gaidām, kas ietver baznīcas pilnīgu kanonisku un juridisku nošķiršanu no Maskavas patriarhāta, jo valsts pienākums ir aizsargāt Igaunijas iedzīvotājus no naidīgu režīmu ietekmes.

Kīts uzsvēra, ka valsts meklēs uz risinājumu sadarbībā ar Igaunijas Pareizticīgo baznīcu un neaizvērs tās pakļautībā esošās baznīcas vai Pihticas klosteri, kā arī netraucēs draudžu darbu.

Reliģijas brīvība ir garantēta, un dievkalpojumi turpināsies," uzsvēra Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Tikšanās laikā baznīca iepazīstināja ar savu redzējumu par atdalīšanās procesu no Maskavas patriarhāta divos posmos. Pirmais posms paredz grozīt pašreizējos statūtus, bet otrais posms paredz sākt konsultācijas ar Igaunijas Apustulisko pareizticīgo baznīcu, lai rastu veidus, kā nākotnē apvienot visus Igaunijas pareizticīgos vienotā baznīcā.

Tika apspriestas arī konkrētas iespējas, kā atdalīt Pihticas klosteri. Iekšlietu ministrija pauda gatavību risināt ar klosteri saistītos jautājumus, ņemot vērā tā statusu un unikalitāti.

Nākamie pasākumi, par kuriem panākta vienošanās, paredz, ka Igaunijas Pareizticīgo baznīca līdz augusta beigām Iekšlietu ministrijai iesniegs konkrētus priekšlikumus par statūtu grozījumiem, kā arī nepieciešamos pasākumus un īstenošanas grafiku. Ministrija savu nostāju par to formulēs līdz septembra beigām.

Turklāt baznīca noteiks un informēs ministriju par tikšanās datumu ar Igaunijas Apustuliskās pareizticīgo baznīcas pārstāvjiem, lai sāktu izstrādāt rīcības plānu otrajam posmam.

Par turpmākajiem soļiem attiecībā uz konventu kā atsevišķu reliģisku organizāciju tiks panākta patstāvīga vienošanās.

Pasaulē

Oligarhi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka varētu vērsties pret viņu un atņemt viņam varu, ja viņš atteiksies izbeigt karu Ukrainā, laikrakstam “The Sun” stāstīja bijušais ASV armijas komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess.