Ziemeļkoreju piemeklējušas stipras lietusgāzes; applūdušas tūkstošiem māju

© unsplash.com

Ziemeļkorejas ziemeļrietumu daļu ir piemeklējušas stipras lietusgāzes, kurās applūdušas tūkstošiem māju un lielas lauksaimniecības zemes platības, atstājot daudzus iedzīvotājus bez pajumtes teltīs, trešdien vēstīja Ziemeļkorejas valsts mediji.

Ziemeļkoreja pirms tam ziņoja, ka vairāk nekā 5000 cilvēku Sinijdžu un Ijdžu pilsētās tika evakuēti pēc tam, kad lietusgāzes sestdien izraisīja upes pārplūšanu uz Ķīnas robežas. Tomēr netika ziņots par konkrētiem postījumiem un par to, vai ir cietuši vai gājuši bojā cilvēki.

Ziemeļkorejā vasaras lietusgāzes mēdz izraisīt plūdus sliktas drenāžas, mežu izciršanas un sagrabējušas infrastruktūras dēļ.

Oficiālā ziņu aģentūra KCNA trešdien vēstīja, ka ir applūdušas apmēram 4100 mājas, 3000 hektāri lauksaimniecības zemju un daudzas sabiedriskās ēkas, autoceļi un dzelzceļa līnijas Sinijdžu un Ijdžu pilsētās.

Netālu esošajā Čagando provincē apmēram 150 cilvēki bija izolēti upes pārplūšanas dēļ, bet ar armijas helikopteriem tika evakuēti uz drošu vietu.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns vadīja valdošās Korejas Strādnieku partijas Politbiroja ārkārtas sēdi Sinijdžu pilsētā, kurā tika nolemts uzcelts 4400 jaunas mājas un nostiprināt upes krastus Sinijdžu un Ijdžu pilsētās, kā arī atjaunot bojāto infrastruktūru Čagando provincē, ziņoja KCNA.

Kims arī aicināja varas iestādes "stingri sodīt" tos, kas neesot pildījuši savus pienākumus katastrofas novēršanai. KCNA neprecizēja, kādi sodi tiks piespriesti, bet ziņoja, ka Politbiroja locekļi vēlāk apstiprinājuši jaunu partijas sekretāru iecelšanu plūdu skartajos rajonos un jauna sabiedriskās drošības ministra iecelšanu.

Kims iepriekš paziņoja, ka ārkārtas situāciju aģentūra un Sabiedriskās drošības ministrija nezināja precīzu iedzīvotāju skaitu plūdu skartajos apgabalos, tāpēc izglābto cilvēku skaits bijis daudz lielāks, nekā bija gaidāms.

Svarīgākais