Ukrainas kara 888. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:08]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 30. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:08 Ukrainā gājis bojā ceturtais somu brīvprātīgais kaujinieks, kurš karojis Ukrainas bruņoto spēku pusē.

21:42 Ukrainā notiek iznīcības karš, un pat ja, no pirmā acu uzmetiena šķiet, ka frontē nekas īpašs nenotiek, patiesībā karš turpinās un tiek tērēti milzīgi resursi , intervijā sacīja Austrijas armijas pulkvedis Markuss Reisners.

Pēc viņa teiktā, šobrīd turpinās kara septītā fāze

20:29 Otrdien, 30. jūlijā, Krimā augstsprieguma apakšstacijā notikusi liela avārija - desmitiem tūkstoši pussalas iedzīvotāju palikuši bez elektrības, vēsta Krievijas telegrammas kanāls ASTRA.

"Pēc avārijas augstsprieguma apakšstacijā 360 apakšstacijas Kerčā un tuvējos ciematos atslēdzās, atstājot bez elektrības vairāk nekā 53 tūkstošus cilvēku," teikts ziņojumā.

Atzīmēts. ka ugunsgrēki izcēlās gandrīz vienlaikus 450. kvartāla rajonā, Mitridatas kalnā, kā arī Osoviny un Bondarenkovo ​​ciemos. Pēc tam notika elektroapgādes avārija. Viens no iespējamiem ugunsgrēku cēloņiem ir sabotāža.

19:26 ASV ir nolēmušas Ukrainai piegādātos iznīcinātājus F-16 aprīkot ar modernām uzbrukuma sistēmām, tostarp raķetēm un bumbām, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties uz saviem avotiem.

Publikācijā teikts, ka jautājums par piegādājamo lidmašīnu precīzu konfigurāciju ilgi nebija atrisināts.

Pirmajā posmā Kijiva saņems iznīcinātājus F-16 no Dānijas un Nīderlandes. Paredzams, ka pirmās šādas lidmašīnas Ukrainas spēku rīcībā nonāks šovasar. Arī Beļģija un Norvēģija nosūtīs iznīcinātājus.

Tomēr Eiropas valstis nav vēlējušās sūtīt Ukrainai savas raķetes iznīcinātājiem, jo to krājumi ar šādu munīciju ir ierobežoti.

19:11 Ukraina ir gatava miera sarunām ar Krieviju, taču tikai pamatojoties uz starptautiskajām tiesībām. Par to intervijā NV runāja prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

"Krievijas propaganda tērē daudz naudas, lai radītu iespaidu, ka "karš ir, bet mēs esam gatavi sarunām, Ukraina nav gatava sarunām - tas ir galvenais." Sarunas noteikti ir nepieciešamas, bet punkts numur divi - uz kādiem nosacījumiem, uz kāda pamata sarunas notiks Un šeit Ukraina skaidri pasaka: “Jā, ieviesīsim sarunas par noteikumiem, kas balstās uz starptautiskajām tiesībām kā koncepciju. "Un galvenais no šīs koncepcijas ir valsts teritoriālā integritāte un subjektivitāte," saka Podoļaks.

Vienlaikus Valsts prezidenta kancelejas pārstāvis atzīmē, ka sarunas būs rezultatīvas tikai tad, ja darbosies instrumenti, ar kuriem agresoru piespiest uz mieru.

17:56. Kopš šīs dienas sākuma Krievijas uzbrukumu skaits kaujas zonā Ukrainā ir pieaudzis līdz 74, no kuriem 32 tika veikti Pokrovskas frontē, paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Situācija joprojām ir saspringta. Smagas kaujas notiek netālu no apdzīvotām vietām Zeļene Poļe, Kaļinova, Vozdviženka, Novooleksandrivka, Vesele, Serhijivka, Lišične, Timofijivka un Jasnobrodivka.

16:55. Krievija plāno legalizēt kriptovalūtas, jo uzņēmumi saskaras ar pieaugošām grūtībām veikt ārvalstu maksājumus sekundāro sankciju dēļ, vēstu "Bloomberg".

Pagājušajā pirmdienā Valsts dome pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu par kriptovalūtas ieguves legalizāciju, šodien turpinās debates par šo jautājumu.

Tiek sagaidīts, ka likumprojektu apstiprinās ātri, kam sekos Vladimira Putina paraksts un tas stāsies spēkā 1. septembrī.

15:59. Apvienotās Karalistes izlūkdienesti prognozē, ka Krievija turpinās savu taktisko virzību tuvākajās nedēļās, neskatoties uz ierobežotajām vispārējām operatīvajām spējām, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

Tiek atzīmēts, ka Krievijas sauszemes spēki turpinājuši nepārtrauktus uzbrukumus Doņeckas apgabala centrālajā daļā. Viņi vienmērīgi virzījās uz rietumiem, pārņemot kontroli pār vairākiem ciemiem un tuvojoties Pokrovskas loģistikas centram.

Tomēr Krievijas kopējās operatīvās spējas joprojām ierobežo vairāki faktori, tostarp augsts upuru skaits, ierobežotas apmācības un virsnieku trūkums.

15:08. Krievijas armija pret Ukrainas aizsardzības spēkiem sākusi izmantot Ziemeļkorejas tālas darbības prettanku raķešu sistēmu "Bulsae-4", kas spēj trāpīt mērķiem vairāk nekā 10 kilometru attālumā, vēsta Ukrainas tiešsaistes žurnāls "Militarnyi".

Pagaidām ir maz precīzas informācijas par Ziemeļkorejas ieroča īpašībām, taču zināms, ka "Bulsae-4" palaišanas iekārta sastāv no rotējošas paketes ar astoņiem raķešu konteineriem, kas uzstādīti uz bruņumašīnas "M-2010 šasijas."

13:53. Pašlaik Melnajā jūrā ir izvietotas trīs Krievijas zemūdenes, un Ukrainas aizsardzības spēki turpina uzraudzīt situāciju, nacionālās ziņu pārraides ēterā sacīja Ukrainas Jūras spēku pārstāvis Dmitro Pletenčuks.

"Situācija paliek nemainīga - šobrīd tur atrodas trīs zemūdenes. Visticamāk, tas ir personāla apmācības vingrinājums, taču, neskatoties uz to, reizēm mācības beidzas ar dzīvā uguns mācībām. Tāpēc vienmēr pastāv potenciāli draudi, un attiecīgi mēs to paredzam," sacīja Pletenčuks.

12:56. Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna tikšanās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu bija vidējā pirksta parādīšana ukraiņiem, kuri karalaukā cīnās pret agresoru - Krieviju, tā otrdien preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministri Baibu Braži (JV) norādīja Luksemburgas premjerministra vietnieks, ārlietu un ārējās tirdzniecības ministrs Ksavjē Betels.

Viņš uzsvēra, ka atbalsta visas miera iniciatīvas, ja tās apspriež ar Ukrainu un tā tām piekrīt. Miera iniciatīvām ir arī jāatbilst starptautiskajām tiesībām, taču Orbāna tikšanās ar Putinu nerespektēja nevienu no šiem aspektiem, teica Betels.

12:47. Jāsniedz nepieciešamais atbalsts Ukrainai un Moldovai Eiropas Savienības (ES) integrācijas reformu ieviešanā, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš otrdien Rīgas pilī tikās ar Luksemburgas ārlietu ministru Ksavjē Betelu.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Krievijas izvērsto agresijas karu Ukrainā un situāciju Tuvajos Austrumos. Tāpat puses pārrunāja jūlija sākumā notikušo NATO samitu Vašingtonā, kurā sabiedrotie vienojušies tālāk nostiprināt atturēšanu un aizsardzību, kā arī ilgtermiņa atbalstu Ukrainai. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka ir jāturpina veicināt globālo partneru atbalstu Ukrainas miera iniciatīvai un Ukrainas vadītam miera samitu procesam.

11:59. Krievijas armija šorīt no rīta uzbruka Kupjanskas pilsētai Harkivas apgabalā. Uzbrukumā cietis viens civiliedzīvotājs, raksta pravda.com.ua.

10:39. Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV) aicinājusi ārvalstu goda konsulus veicināt to pārstāvēto valstu dalību Ukrainas un tās ekonomikas atbalstīšanā, informē Ārlietu ministrija.

Tiekoties ar ārvalstu goda konsuliem viņa akcentēja, ka patlaban tiek izmantoti visi iespējamie kanāli un formāti, lai atbalstītu Ukrainu un ierobežotu Krievijas kaujas spējas, jo visas Eiropas Savienības un sabiedroto drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā. "Latvija - mūsu valdība, uzņēmēji un sabiedrība kopumā - ir Ukrainas atbalstam ir darījusi ļoti daudz. Palīdzība un atbalsts Ukrainai nedrīkst mazināties," uzsvēra Latvijas ārlietu ministre.

09:47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 577 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8381 tanku, 16 141 bruņutransportieri, 16 056 lielgabalus un mīnmetējus, 1130 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 906 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 832 bezpilota lidaparātus, 2406 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 687 automobiļus un autocisternas, kā arī 2696 specializētās tehnikas vienības.

08:04. Ukrainas Bruņotie spēki pēdējā laikā devuši triecienus četrām elektrības apakšstacijām Krievijas Kurskas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, pirmdienas vakarā pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Triecienu dēļ bijuši elektroapgādes traucējumi Kurskas apgabala Kurskas, Poniru un Solncevas rajonos, teikts paziņojumā. Ģenerālštābs norāda, ka "Krievijas rūpniecība, kas strādā karam pret Ukrainu, ir leģitīms mērķis mūsu karaspēkam".

07:07. Latvijas Ārlietu ministrija šopavasar piegādās Ukrainai vairāk nekā 100 dronus, kas iegādāti par ārlietu ministres Baibas Bražes piesaistītajiem līdzekļiem, noskrienot pusmaratonu, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Amerikas Savienotās Valstis paziņoja par jaunu 200 miljonu dolāru drošības palīdzības paketi Ukrainai, par to paziņoja Baltā nama nacionālās drošības komunikācijas padomnieks Džons Kērbijs, ziņo Pentagons.

Tiek norādīts, ka drošības palīdzība ietvers pretgaisa aizsardzības aprīkojumu, HIMARS artilērijas munīciju, mīnmetēju šāviņus un Javelin prettanku raķetes.

Svarīgākais