Ukrainas kara 887. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:09]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:09 Ukrainas aizsardzības spēki deva vēl vienu triecienu svarīgiem ienaidnieka mērķiem Krievijas teritorijā. Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Konkrēti, nesen tika bojātas vairākas Krievijas iebrucēju elektrības apakšstacijas Kurskas apgabalā. Ir informācija par darbu ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmu zonā un sprādzieniem vismaz četru apakšstaciju zonā. Rezultātā elektroenerģijas padeves pārtraukumi tiek fiksēti Kurskas apgabala Ponirovskas, Kurskas un Solncevskas rajonos," teikts ziņojumā.

Tiek norādīts, ka mērķu iznīcināšanu veica Ukrainas Drošības dienesta Speciālo operāciju centra “A” spēki.

21:33 Par Rīgas maratonā pusmaratona saziedotajiem līdzekļiem Latvija sūta Ukrainai dronus "Lāčplēsis", liecina ārlietu ministres Baibas Bražes (JV) ieraksts tviterī.

Iniciatīvas autori portālā "Ziedot.lv" uzsver, ka Krievijas armija turpina savus brutālos uzlidojumus Ukrainas pilsētām ar raķetēm un droniem. Ukraiņu karavīriem akūti nepieciešami dažāda veida bezpilota lidaparāti - FPV droni, izlūkošanas un uzbrukuma bezpilota lidaparāti.

FPV drons var izmaksāt pat 1000 eiro, taču tā iespējas aizsardzībā ir lielas, un šāds drons var iznīcināt ienaidnieka iekārtas miljoniem dolāru vērtībā. Dronu skaita pieaugums frontes līnijā padara tehnoloģiskākas kaujas operācijas pret Krievijas okupantiem, norādīts portālā.

Efektīvai cīņai pret Krievijas armiju nepieciešams saražot miljoniem dronu Ukrainas bruņotajiem spēkiem gadā. Atbalstot šo projektu, cilvēki ne tikai palīdz nodrošināt Ukrainas karavīru drošību, bet arī veicat Latvijas aizsardzības un militārās industrijas attīstību, uzsver iniciatīvas autori. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā.

Kā vēsta LTV, droni ir pilnībā nokomplektēti. Ukrainā būs tikai jāpievieno munīcija, un tie varēs doties kaujā. Viena drona izmaksas bijušas ap 1000 eiro.

20:22 Krievijas okupācijas spēki veic savu sīvāko ofensīvu Doņeckas apgabala stratēģiski svarīgās pilsētas Pokrovskas rajonā. Par to raksta Reuters.

Pokrovskas virziens joprojām ir viens no karstākajiem frontes posmiem. Pēc Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba datiem, pēdējās diennakts laikā Ukrainas militārpersonas tur atvairījuši 52 Krievijas uzbrukumus.

Pokrovska, kuras pirmskara iedzīvotāju skaits bija 61 tūkstotis cilvēku, ir nozīmīgs transporta mezgls. Tas atrodas uz galvenā ceļa, kas kalpo kā piegādes ceļš citiem Ukrainas kontrolētajiem priekšposteņiem, piemēram, Chasov Yar un Konstantinovka Doņeckas apgabalā. Tiek atzīmēts, ka uz ziemeļaustrumiem no pilsētas Krievijas karaspēks ir pavirzījies vēl tuvāk stratēģiskajam maršrutam.

19:09. Krievijas armija Melnajā jūrā palaidusi vienlaicīgi uzreiz trīs zemūdenes ar spārnotajām raķetēm, vēsta pravda.com.ua.

17:56. Pēc desmitiem "Vagner" privātās militārās kompānijas (PMC) kareivju nogalināšanas Tuaregu nemiernieki Mali ir izplatījuši fotogrāfiju, kurā redzams Ukrainas karogs, vēsta "Kyiv Post".

Avoti Ukrainas aizsardzības un drošības spēkos ir apstiprinājuši fotogrāfijas autentiskumu, apgalvojot, ka Ukraina pilnībā atbalsta jebkurus spēkus dažādās Āfrikas daļās, kas cīnās pret "Vagner" teroristiem.

16:59. Satelīti fiksējuši Ukrainas raķešu uzbrukuma sekas Krievijas lidlaukam Saki pie Novofedorivkas ciema īslaicīgi okupētajā Krimā, ziņo projekts "Radio Liberty".

28. jūlija kadros ir redzami tumši plankumi gaisa bāzes daļā, kur atradās lidmašīnas Su-30, kas liecina par ugunsgrēku un/vai sprādzieniem, tomēr satelītattēla izšķirtspēja neļauj pilnībā novērtēt uzbrukuma sekas.

26. jūlijā Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka raķešu spēku un artilērijas vienības sadarbībā ar citām Ukrainas aizsardzības spēku atzariem veikušas triecienu Saki lidlaukam. Krievijas varas iestādes šo informāciju nekomentēja.

15:54. Krievijas uzbrukumā Doņeckas apgabala Toreckas pilsētai nogalināti trīs civiliedzīvotāji un vēl trīs ievainoti. Turklāt Doņeckas apgabala apmetnē Hrodivkā ir nogalināts viens cilvēks, Doņeckas apgabala militārās pārvaldes vadītājs, Vadims Filaškins paziņojis savā "Telegram" kanālā.

"Krievi šorīt atkal uzbruka pilsētai. Visiem [uzbrukumā] cietušajiem cilvēkiem sniegta medicīniskā palīdzība, un viens cilvēks atrodas smagā stāvoklī. Turklāt Hrodivkā ir nogalināts viens cilvēks," minēts Filaškina paziņojumā.

14:54. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien Harkivas apgabalā apmeklējis Ukrainas Bruņoto spēku Īpašo operāciju spēku priekšējo komandpunktu netālu no Vovčanskas, kur viņš runāja ar karavīriem un pasniedza valsts apbalvojumus.

"Harkivas virziens. Ukrainas Bruņoto spēku Īpašo operāciju spēku priekšējais komandpunkts. Vovčanskas apgabals. Gods šodien būt šeit un sveikt mūsu Īpašo operāciju spēku karavīrus profesionālajā dienā, godināt viņus ar valsts apbalvojumiem," platformā "Telegram" pavēstīja prezidents.

13:53. Krievijas uzņēmumiem kļuvis grūti veikt pārrobežu maksājumus Ķīnas valūtā, ziņo "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūru "Kommersant". Aptuveni 80% no maksājumiem juaņās tiek atgriezti atpakaļ Krievijai.

"Tiešie pārskaitījumi kļūst arvien grūtāki, tāpēc klientiem nākas ķerties pie starpniekiem un saviem darījumiem pievienot papildu komisijas. Pārrobežu pārskaitījumu riskus tirgus dalībnieki šobrīd atzīst par vienu no akūtākajiem," ziņo Kommersant.

12:51. Portāls pravda.com.ua ziņo, ka Krievija pirmo reizi Azovas-Melnās jūras reģionā izvietojusi trīs zemūdenes, uz kurām atrodas spārnotās raķetes.

"Ienaidnieks ir izvietojis trīs zemūdenes, kuras pirmo reizi var pārvadāt spārnotās raķetes. Faktiski tās visas [Krievijas rīcībā esošās zemūdenes] atrodas Azovas-Melnās jūras reģionā. Dažreiz [Krievijas] Melnās jūras floti sauc par zemūdens floti. Tagad tā ir taisnība," sociālajā medijā "Facebook" raksta Ukrainas Jūras spēku pārstāvja Dmitro Pletenčuks.

11:49. Krievijas armija izdara spiedienu visās frontes līnijās. Šobrīd vissmagākās cīņas notiek Pokrovskas frontē. Kopumā aizvadītajā diennaktī notikušas 128 kaujas sadursmes, ziņo pravda.com.ua.

10:13. Aizvadītajā naktī Krievija pret mērķiem Ukrainā raidījusi desmit trieciendronus "Shahed", un deviņus no tiem notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, pirmdien pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no okupētās Krimas. Tie notriekti virs Kirovohradas, Dņipropetrovskas un Hersonas apgabaliem.

09:00. Esam ielikti visās peklēs, tā savu darbu Ukrainā raksturoja par "Gada Eiropas cilvēku Latvijā" atzīta Latvijas medicīnas māsa, seržante Ukrainas armijā Sarmīte Cīrule.

Viņa TV3 raidījumā "900 sekundes" uzsvēra, ka pēdējā gadā, īpaši pusgadā, ar karavīriem vairāk tiek runāts emocionāli, palīdzēts psiholoģiski un garīgi. "Es parasti saku - mēs tagad svinam dzīvību, mēs raudāsim pēc tam. Cenšos skaidrot, ka karš nav tas laiks, kad mēs karavīri varam atļauties sērot, un ieiet dziļā sāpē," pauda Cīrule.

08:34. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 576 000 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1310 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8356 tankus, 16 103 bruņutransportierus, 16 010 lielgabalus un mīnmetējus, 1129 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 906 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 805 bezpilota lidaparātus, 2406 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 634 automobiļus un autocisternas, kā arī 2690 specializētās tehnikas vienības.

07:08. Ukrainas droni naktī uz pirmdienu nodarījuši postījumus elektrostacijai Krievijas Orlas apgabalā, paziņojis apgabala gubernators Andrejs Kličkovs. Elektrostacija atrodas Glazunovkas rajonā.

Cilvēki nav cietuši, teikts gubernatora ierakstā platformā "Telegram".

00:10. Daudziem krieviem karš Ukrainā joprojām šķiet taisnīgs, tāpēc viņi atbalsta savas valsts rīcību. Par to raksta The Times.

Kā atzīmē izdevums, Krievijas pilsētu ielās ir maz acīmredzamu pazīmju, ka valsts piedalās asiņainā un dārgā karā, ja neskaita ik pa laikam redzamos reklāmas stendus ar propagandu un piedāvājumu doties uz fronti. Atšķirībā no Ukrainas šeit nav sabombardētu pilsētu vai izpostītu ciematu, taču tas neliedz daudziem krieviem noticēt, ka tā ir Krievija, kas aizstāv sevi, nevis Ukraina.

Sabiedriskās domas aptaujas pastāvīgi fiksē augstu sabiedrības atzinības līmeni karam. Pagājušajā mēnesī 77% aptaujāto daļēji neatkarīgajam Levadas centram sacīja, ka atbalsta Putina lēmumu iebrukt Ukrainā. Tikai 17% bija pret to, un 6% nebija izlēmuši. Tomēr Levada arī atklāja, ka rekordliels skaits 58% Krievijas iedzīvotāju teica, ka ir piemērots brīdis miera sarunām.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais