19. gs. kuģa vrakā atrastas vismaz 100 neatvērtas šampanieša pudeles

© Unsplash

Vai 19. gadsimta šampanietis Baltijas jūras dzelmē joprojām ir piemērots tostam?

Poļu ūdenslīdēju komanda aptuveni 58 metru dziļumā netālu no Zviedrijas krasta ir atklājusi veca buru kuģa atlūzas, kas “līdz malām” ir piekrautas ar luksusa precēm, tostarp porcelāna priekšmetiem un aptuveni 100 pudelēm šampanieša un minerālūdens, vēsta "Winnipeg Sun”.

Dārgās preces varēja būt ceļā uz karalisko galdu Stokholmā vai Krievijas cara rezidenci Sanktpēterburgā, tomēr 19. gadsimta otrajā pusē kuģis piepeši nogrima, uzskata komandas vadītājs Tomašs Stačura.

Es nirstu jau 40 gadus, un bieži gadās, ka mēs vrakā atrodam pudeli vai divas, bet atklāt tik daudz kravas vienuviet - man tas ir pirmais gadījums," ziņu aģentūrai "The Associated Press” sacīja Stačura.

Uz keramikas pudelēm bija uzdrukāts minerālūdens zīmols "Selters”, kuram tajos laikos piedēvēja ārstnieciskas īpašības. Šampanieša zīmols vēl ir jānosaka, taču uz viena korķa var saredzēt burtu "R”, sacīja Stačura.

Viņš uzskata, ka pudeļu saturs joprojām ir labā stāvoklī. "Šajā dziļumā vraks ir lieliski saglabājies, temperatūra ir nemainīga, nav straumju un ir tumšs," sacīja Stačura. "Tas ir brīnišķīgs veids, kā saglabāt vraku."

Viņš sacīja, ka zīmolu "Champagne" un "Selters" īpašnieki jau ir sazinājušies ar nirējiem un ir ieinteresēti veikt laboratoriskās pārbaudes pudeļu saturam. Taču par nākamajiem soļiem vraka izpētē lems Zviedrijas varas iestādes, sacīja Stačura.

Svarīgākais