Zinātnieki šokā: dažas baktērijas cilvēka mutē spēj "izkausēt” vēzi

© Pixabay

Kādā nesenā pētījumā ir atklāts, ka dažas izplatītākās baktērijas, kuru dabiskā vide ir cilvēka mutes dobums, spēj "izkausēt" atsevišķus vēža paveidus, vēsta "Sky News”.

Cilvēkiem ar galvas vai kakla vēža diagnozi, kuriem bija fusobaktērijas, atklāti "daudz labāki rezultāti". Zinātnieki apgalvo, ka viņi ir "brutāli pārsteigti" par šādiem atklājumiem.

Šīs baktērijas parasti atrod mutē, un laboratorijas pētījumos tās tika ievietotas mēģenēs ar vēža šūnām. Pēc pāris dienām tika konstatēts, ka dzīvotspējīgo vēža šūnu skaits ir samazinājies par 70-99%.

Pētnieki arī analizēja 155 pacientus ar galvas un kakla vēzi no "Cancer Genome Atlas” datu bāzes un atklāja, ka tiem pacientiem, kuriem tika konstatētas fusobaktērijas, nāves risks samazinājās par 65%.

Fusobaktēriju acīmredzamās priekšrocības bija pārsteigums, jo iepriekšējos pētījumos tās tika saistītas ar zarnu vēža attīstību.

Pētījumu veica Londonas Karaļa koledžas eksperti sadarbībā ar ārvalstu zinātniekiem. Viņi tagad pēta precīzus bioloģiskos mehānismus, kas slēpjas aiz atklājumiem.

Tiek izteiktas cerības, ka baktērijas varētu palīdzēt formulēt jaunas ārstēšanas metodes pacientiem ar galvas un kakla vēzi, kas ietver mutes, deguna, deguna blakusdobumu, rīkles un balsenes vēzi.

"Pētījums atklāj, ka šīm baktērijām ir sarežģītāka loma to attiecībās ar vēzi, nekā bija zināms līdz šim - tās būtībā izkausē galvas un kakla vēža šūnas,” sacīja pētījuma līdzautors Dr. Reiss Ferreira.

"Tomēr šis atklājums ir jāsabalansē ar zināmo lomu, piemēram, zarnu vēža attīstībā," piebilda zinātnieks. Pētījums ir detalizēti aprakstīts žurnālā "Cancer Communications”.

Svarīgākais