Jauns mirstības antirekords: iedzīvotāju skaits Japānā samazinās jau 15 gadus pēc kārtas

© Pixabay

Saskaņā ar Japānas valdības oficiālajiem datiem, šogad tiek atzīmēts piecpadsmitais gads pēc kārtas, kad samazinās kopējais iedzīvotāju skaits valstī. Dzimstība joprojām ir zema, liels iedzīvotāju skaits noveco, un šogad populācija Japānā ir samazinājusies par vairāk nekā pusmiljonu cilvēku, ziņo vietne "japantoday.com".

Pērn jaundzimušo skaits Japānā sasniedza rekordzemu līmeni - 730 tūkstoši. Arī 1,58 miljoni nāves gadījumu pagājušajā gadā bija rekordliels skaitlis. Kā vēsta statistika, Japānas iedzīvotāju skaits 1. janvārī bija 124,9 miljoni.

Aptaujas liecina, ka Japānas jaunā paaudze arvien vairāk nevēlas precēties vai radīt bērnus, jo viņus attur drūmās izredzes darba tirgū, dzīves dārdzība, kas pieaug ātrāk nekā algas un uz dzimumu orientētā korporatīvā kultūra, kas sievietēm un strādājošām mātēm rada tikai papildu slogu.

Valdība 2024. gada budžetā paredzēja 5,3 triljonus jenu (31,3 miljardi eiro), lai stimulētu jaunos pārus radīt vairāk bērnu, piemēram, palielinot subsīdijas bērnu aprūpei un izglītībai. Turklāt tiek paredzēts, ka finansējums attiecīgajām programmām palielināsies vēl par 3,6 triljoniem jenu (ap 23 miljardiem eiro).

Tomēr eksperti brīdina, ka valdības atbalsta pasākumi galvenokārt ir paredzēti precētiem pāriem, kuri plāno vai kuriem jau ir bērni, un tie neattiecas uz pieaugošo to jauniešu skaitu, kuri izvēlas neprecēties.

Tiek prognozēts, ka līdz 2070. gadam Japānas iedzīvotāju skaits samazināsies par aptuveni 30% līdz 87 miljoniem, turklāt četri no katriem 10 cilvēkiem būs vecāki par 64 gadiem.

Svarīgākais