Ukrainas kara 884. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:15]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:15. "The Times": Londona un Berlīne būvēs raķetes, kas spēj iznīcināt Krievijas kodolieročus.

20:12.Krievija sākusi izmantot no saplākšņa izgatavotus bezpilota lidaparātus, kas aprīkoti ar kamerām, lai noteiktu Ukrainas pretgaisa aizsardzības atrašanās vietu savos uzbrukumos Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

19:06. Naktī uz 26.jūliju Ukrainas bruņotie spēki veica triecienu Saki lidlaukam īslaicīgi okupētajā Krimā, ko Krievijas armija izmantoja uzlidojumiem Ukrainas teritorijā, apliecināja Ukraina.

18:36. Krievijā korupcijas lietas ietvaros izturēts bijušais Krievijas aizsardzības ministra vietnieks armijas ģenerālis Dmitrijs Bulgakovs, pavēstījis Krievijas Federālais drošības dienests (FSB).

69 gadus vecais Bulgakovs ir ievietots izmeklēšanas izolatorā "Butirka".

16:48 Virzoties uz rietumiem no Avdejevkas, krievu okupanti apdraud automaģistrāli T0504, kas tiek dēvēta par "dzīvības ceļu".

Šobrīd tas ir galvenais Ukrainas bruņoto spēku grupas piegādes ceļš Časovojaras rajonā, raksta BILD. Tajā pašā laikā krievi paplašina savu placdarmu Očeretino reģionā, ieņemot tuvējās apdzīvotās vietas, lai sasniegtu operatīvo līmeni. Pēc izdevuma atklāto datu analīzes eksperta Džuliana Repkes teiktā, šie divi manevri ir saistīti viens ar otru.

Viņš norādīja, ka okupantiem bija palikuši aptuveni 6 km tieši līdz autoceļam T0504 caur Vozdviženkas ciemu. Bet Ukrainas bruņotie spēki tur jau ir izveidojuši spēcīgu aizsardzību un veiksmīgi aiztur Krievijas karaspēku šajā nelielajā teritorijā.

15:20 No ieņēmumiem, kas gūti no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, militārai un finansiālai palīdzībai Ukrainai tiks piešķirti 1,5 miljardi eiro, sociālajā tīklā "X" piektdien pavēstījusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Šodien mēs pārskaitām 1,5 miljardus eiro, kas iegūti no imobilizētajiem Krievijas aktīviem, Ukrainas aizsardzībai un atjaunošanai," pavēstīja EK prezidente.

Vēl pirms tam Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels bija norādījis, ka šos līdzekļus ir paredzēts izmantot "prioritārā militārā aprīkojuma iegādei".

Runa cita starpā ir par papildu pretgaisa aizsardzības līdzekļiem un artilērijas munīciju.

"Tagad nauda tiks novirzīta ar Eiropas Miera mehānisma un Ukrainas fonda starpniecību, lai atbalstītu Ukrainas militārās spējas un valsts atjaunošanu," teikts EK paziņojumā.

14:26 Krievu okupantiem frontē izdodas pārsteigt Aizsardzības spēkus pat acīmredzamās situācijās.

To intervijā tiešsaistes izdevumam Ukrainska Pravda sacīja Azovas brigādes štāba priekšnieks Bogdans Krotevičs. Viņš novērtēja krievu rīcību pašreizējās vasaras ofensīvas laikā. "Viņiem, kā vienmēr, izdodas mūs noķert apakšbiksēs," uzsvēra Krotēvičs.

13:03. Naktī uz piektdienu okupētajā Krimā, Novofedorivkā, raķešu trieciens nodarījis postījumus Krievijas armijas lidlaukam "Saki", vēsta Ukrainas un Krievijas mediji.

Ukrainas sabiedriskā raidorganizācija, atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, ziņo par sprādzieniem Sakos un Novofedorivkā. Kā vēsta "Telegram" kanāls "Krimskij veter", trāpīts munīcijas noliktavai. Tad izraisījies ugunsgrēks un bijusi dzirdama detonācija - vismaz 13 sprādzienu.

Tiek ziņots arī par spēcīgiem sprādzieniem Okuņivkas apvidū un Simferopolē. Tie varētu būt saistīti ar pretgaisa aizsardzības sistēmu darbību.

12:07. Rumānijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstniecības lietvedi pēc "Shahed" bezpilota kaujas lidaparāta detaļu nokrišanas Rumānijas gaisa telpā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Rumānijas Ārlietu ministrija izteica stingru protestu Krievijas diplomātam un nosodīja atkārtotos Krievijas uzbrukumus Ukrainas civilajai infrastruktūrai.

Rumānijas puse arī uzsvēra militāro triecienu vieglprātību, tostarp tiešā Rumānijas robežas tuvumā, kas apdraud tās nacionālo drošību.

11:08. Pentagons ir atradis kļūdas savos grāmatvedības aprēķinos, kas ļāvis atrast papildu 2 miljardus ASV dolāru ieročiem Ukrainai. Pentagons vairākkārt ir saskāries ar grūtībām precīzi aplēst Ukrainai nosūtītās militārās tehnikas izmaksas neskaidru grāmatvedības definīciju dēļ, ziņo "European Pravda".

ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā ir izmantojusi "aizvietošanas vērtību", nevis "amortizēto vērtību", lai aprēķinātu naudisko izteiksmi uz Ukrainu nosūtītajiem materiāliem 2023. gadā.

Līdz ar to uz Ukrainu var tikt nosūtīti papildu ieroči 2 miljardu ASV dolāru vērtībā.

10:12. Krievijas karaspēks šonakt viecis triecienus pa energoapgādes objektiem Žitomiras un Čerņigivas apgabalos, izraisot elektroenerģijas padeves pārtraukumus vairākās mājsaimniecībās, paziņojis Ukrainas valsts elektroenerģijas sadales uzņēmums "Ukrenergo".

Tiek ziņots, ka no rīta lielākajai daļai patērētāju elektroenerģijas padeve ir atjaunota. Remontdarbi turpinās.

Krievi izmantojuši ballistisko raķeti "Iskander-M" un 22 bezpilota lidaparāus "Shahed".

09:04. Aizvadītajā naktī Krievija pret mērķiem Ukrainā raidījusi 22 trieciendronus "Shahed", un 20 no tiem notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, piektdien pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no Kurskas apgabala un okupētās Krimas. Tie notriekti virs Žitomiras, Čerņihivas, Sumu un Hersonas apgabaliem.

08.07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 572 300 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem, diennakts laikā iznīcināti 950 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022. gada 24. februārī Krievija zaudējusi 8320 tanku, 16 050 bruņutransportieru, 15 840 lielgabalu un mīnmetēju, 1125 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 904 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 683 bezpilota lidaparātus, 2402 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 414 automobiļus un autocisternas, kā arī 2668 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

07.14. Francijā ir aizturēts Krievijas pavārs Kirils Grjaznovs, kuru Krievijas specdienesti bija savervējuši provokāciju rīkošanai Parīzes olimpiskajās spēlēs, ceturtdien ziņoja pētnieciskais tīmekļa izdevums "The Insider".

00.10 Ukraina uzsākusi projektu "Gribu pie savējiem", kura mērķis ir panākt ukraiņu karagūstekņu atbrīvošanu apmaiņā pret kolaboracionistiem un krievu aģentiem, sociālās saziņas vietnēs paziņojusi Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR).

Projekta autori ir GUR, Ukrainas Drošības dienests (SBU) un cilvēktiesību ombuda sekretariāts.

Svarīgākais