"Reportieri bez robežām" apiet Krievijas blokādi un atjauno krieviem piekļuvi ES medijiem

© pixabay.com

Mēnesi pēc tam, kad Krievija savā teritorijā bloķēja piekļuvi vairāk nekā 80 Eiropas medijiem, žurnālistu organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) ceturtdien paziņojusi, ka, īstenojot operāciju "Collateral Freedom", izdevies apiet aizliegumu un atjaunot piekļuvi vairākām ziņu vietnēm.

Starp medijiem, kuru vietnes atbloķētas, ir Francijas un Vācijas sabiedriskais televīzijas kanāls "Arte", Latvijas Sabiedriskais medijs (LSM) un Slovākijas laikraksts "Dennik N".

Pateicoties projektam "Collateral Freedom", Krievijā būs pieejami arī citi Eiropas Savienības (ES) plašsaziņas līdzekļi, pret kuriem vērsti Kremļa sankcijas.

Operācijas ietvaros tiek veidotas bloķēto mediju spoguļvietnes, kas tiek atjauninātas reāllaikā un kuru adreses nevar bloķēt.

Kā ziņots, reaģējot uz ES sankcijām, kas vērstas pret Krievijas režīma propagandas ruporiem, Maskava 25.jūnijā paziņojusi par pieejas bloķēšanu 81 ES medijam, tajā skaitā četriem Latvijas plašsaziņas līdzekļiem.

Pret Krieviju vērtā 14.sankciju pakete, kas spēkā stājās 24.jūnijā, cita starpā satur apraides liegumu četriem diktatora Vladimira Putina režīma propagandas kanāliem - "Voice of Europe", "RIA Novosti", "Izvestija", "Rossiiskaja Gazeta".

ES atzinusi, ka šie tā dēvētie mediji ir Kremļa instruments karā pret Ukrainu.

Maskavas publicētajā to rietumu mediju sarakstā, kam tika liegta piekļuve no Krievijas teritorijas, cita starpā bija tādi ietekmīgi izdevumi un aģentūras kā Francijas ziņu aģentūra AFP, franču laikraksts "Le Monde", vācu nedēļraksts "Der Spiegel", vācu laikraksti "Die Zeit" un "Frankfurter Allgemeine Zeitung", spāņu avīzes "El Mundo" un "El Pais", kā arī itāļu laikraksti "La Stampa" un "La Repubblica".

Krievijā tika liegta piekļuve arī Latvijas sabiedriskā medija tīmekļa vietnei "lsm.lv", tīmekļa ziņu vietnēm "apollo.lv" un "tvnet.lv", kā arī laikrakstam "Diena".

Kremlis liedzis piekļuvi arī Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT vietnei, kā arī ziņu vietnēm "lrytas.lt" un "15min.lt".

Krievija aizliegusi arī Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR vietni, kā arī igauņu ziņu vietni "Delfi.ee".

Svarīgākais