Lietuvā minimālo algu nākamgad ierosina celt līdz 1038 eiro mēnesī

© Pixabay.com

Lietuvas Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrija ierosinājusi valdībai 2025.gadā minimālās mēneša algas likmi paaugstināt par 114 eiro jeb 12% līdz 1038 eiro.

Ierosinājums paredz, ka minimālā stundas alga palielināsies līdz 6,35 eiro no pašreizējiem 5,65 eiro.

Kā norāda ministrija, lēmums ir kompromiss, kas balstīts uz Trīspusējās sadarbības padomē paustajiem viedokļiem, Lietuvas Bankas priekšlikumiem un atjauninātajām ekonomikas prognozēm.

Minimālā mēnešalga Lietuvā pašlaik ir 924 eiro, un tā veido 43% no vidējās bruto algas. Pašlaik minimiālā alga Lietuvā ir par 44% lielāka nekā 2021.gadā, kad tā bija 642 eiro. Tas ir straujākais minimālās mēnešalgas pieaugums starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīm, norāda Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrijā.

Ministrija vēlas izvairīties no pārāk straujas tās paaugstināšanas, jo pārāk augsta minimālā mēnešalga nozīmētu, ka eksportējošo uzņēmumu konkurētspēja pasliktinātos.

"Mūsu mērķis ir konsekventi, bet piesardzīgi paaugstināt minimālo mēnešalgu, vienlaikus mudinot eksportējošos darba devējus pāriet no zemākas cenas konkurences uz augstāku kvalitātes konkurenci," teica sociālās aizsardzības un darba ministrs Vītauts Šilinsks.

Trīspusējā sadarbība padome vienojās par minimālās mēnešalgas palielināšanu, bet nenolēma par konkrētu palielinājumu 2025.gadā, jo šajā jautājumā tika pausti dažādi viedokļi. Darba ņēmēju pārstāvji ierosināja palielināt minimālo mēnešalgu atbilstoši saskaņotai formulai, kas paredz minimālās algas celšanu par 15,8% jeb līdz 1070 eiro, savukārt darba devēju pārstāvji piekrita Lietuvas Bankas priekšlikumam to palielināt pakāpeniski, 2025.gadā minimālo algu ceļot par 10% jeb līdz 1016 eiro.

Tā kā darba devēji un darba ņēmēji nevarēja vienoties par konkrētu minimālās algas apmēru, Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrija ierosina vadīties pēc darba devēju un Lietuvas Bankas stratēģijas, lai sasniegtu 50% no vidējās algas nevis uzreiz, bet divu gadu laikā. No otras puses, ierosinātā konkrētā summa ir lielāka, nekā darba devēji vēlējās, jo saskaņā ar atjauninātajām prognozēm vidējā alga pieaugs straujāk, nekā tika plānots trīspusējās padomes diskusiju laikā.

Saskaņā ar ministrijas provizoriskajiem aprēķiniem, ja minimālā alga tiks noteikta 1038 eiro apmērā un tiks piemērots tāds pats ar nodokļiem neapliekamo ienākumu apmērs kā šogad, minimālās algas pelnītāju ienākumi pēc nodokļu atskaitījumiem nākamgad palielināsies par 69 eiro līdz 777 eiro mēnesī. Tas ir vairāk nekā provizoriski prognozētais relatīvās nabadzības riska slieksnis, kas 2025.gadā sasniedz 732 eiro.

2024.gadā minimālā alga tika paaugstināta līdz 924 eiro pirms nodokļu atskaitījumiem, un ar nodokļiem neapliekamo ienākumu summa tiek paaugstināta līdz 747 eiro. Šo izmaiņu rezultātā ienākumi personai, kas saņem minimālo "uz rokas", ir palielinājušies par 75,22 eiro, sasniedzot 708,4 eiro.

Svarīgākais