Aprēķināts, cik gadu būs nepieciešams, lai Krievija atjaunotu armijas spējas

© Pixabay.com

Eksperti apgalvo, ka Krievijai būs vajadzīgi vismaz pieci gadi, lai atjaunotu savus militāros spēkus tādā stāvoklī, kādā tie bija 2022. gada februārī, raksta “Newsweek”.

Pēc Apvienotās Karalistes Aizsardzības štāba priekšnieka Tonija Radakina teiktā, Krievijas armija gandrīz divarpus gadu ilgā pilna mēroga kara laikā Ukrainā jau ir zaudējusi aptuveni 550 000 karavīru.

"Pēc mūsu aplēsēm, Putinam būs nepieciešami vismaz pieci gadi, lai atjaunotu Krievijas militāros spēkus tādā līmenī, kādā tie bija 2022. gada februārī,” T. Radakins sacīja Londonas sauszemes kara konferencē. Pēc tam būtu vajadzīgi vēl pieci gadi, lai "novērstu vājās vietas, kuras atklāja karš”, viņš piebilda.

Radakina norādītais upuru skaits ir nedaudz mazāks par Kijivas paziņotajiem skaitļiem - otrdien Ukrainas armija norādīja, ka kopš 2022. gada februāra Maskava zaudējusi 568 980 karavīru.

Precīzu upuru skaitu ir grūti noteikt, taču Rietumu aplēses par Krievijas upuriem pēdējos mēnešos lielā mērā sakrīt ar Ukrainas ziņotajiem skaitļiem.

“BBC” ziņu Krievijas dienests un Krievijas neatkarīgais medijs “Mediazona” šomēnes paziņoja, ka ir apstiprinājuši gandrīz 60 000 līdz jūlija vidum Ukrainā nogalināto Krievijas karavīru identitāti.

Tikmēr Krievija par saviem zaudējumiem klusē. Bijušais Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 2022. gada septembrī paziņoja, ka pilna mēroga kara laikā pirmajos sešos mēnešos Ukrainā gājuši bojā nedaudz mazāk par 6000 Krievijas karavīru, bet Ukraina paziņojusi, ka Krievija ik mēnesi varētu savās rindās ieviest līdz 30 000 jaunu karavīru. Kijivas dati liecina, ka Maskava katru mēnesi zaudē nedaudz vairāk karavīru nekā šis skaitlis.

Arī Ukraina cietusi ievērojamus zaudējumus, taču reti kad publicē konkrētus skaitļus. 2024. gada februārī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka kopš kara sākuma nogalināti 31 000 Ukrainas karavīru.

Jūnija sākumā V. Putins paziņoja, ka Ukrainas "neatgriezeniskie zaudējumi" ir piecas reizes lielāki nekā Krievijai, taču kopējos skaitļus viņš nesniedza. Rietumu izlūkdienesti un eksperti norāda, ka daudzi Krievijas karavīri, kas pašlaik atrodas frontes līnijās, ir slikti apmācīti - bieži vien ir brīvprātīgie vai notiesātie - un nespēj veikt sarežģītas operācijas. Arī “BBC Russia Service” un “Mediazona” dati liecina, ka daudzi kritušie Krievijas karavīri ir bijušie ieslodzītie vai brīvprātīgie.

Svarīgākais