Tūkstošiem migrantu bērnu ir sasnieguši Kanāriju salas vieni; vietējās varasiestādes izmisumā

© Unsplash

Saskaņā ar Spānijas tiesību aktiem, vietējās iestādes reģionos, kuros ierodas bērni bez vecākiem, ir atbildīgas par viņu aizbildnību. Taču Kanāriju salu valdība ir izmisumā, jo arhipelāgā patlaban atrodas vairāk nekā 5500 nepilngadīgo, kas dažādu likstu dēļ salās ieradušies vieni.

Kā raksta izdevums „The Columbian”, bērni dažreiz nepārstāj raudāt. Veselības aprūpes darbinieki, kas nodarbojas ar migrantiem Spānijas Kanāriju salās, cenšas saprast, vai asaras ir no slimības, ievainojumiem vai, kā tas bieži notiek, no tīra šoka.

Kāds jauns Senegālas zēns, pēc nesenas izkāpšanas krastā, turpināja krist ģībonī ik pēc pāris minūtēm, satraucot ārstus, kuri nevarēja noteikt cēloni. Līdz citi migranti beidzot paskaidroja: zēns bija aculiecinieks, kā abi vecāki gāja bojā smagajā laivas braucienā no Rietumāfrikas.

Viņu ķermeņi tika izmesti pār bortu Atlantijas okeānā.

"Tam nav zāļu," sacīja Inmakulada Mora Pešesa, 54 gadus veca neatliekamās palīdzības ārste, kas rūpējas par migrantiem, kuri ierodas El Hierro salā.

Mora Pečesa ir viena no daudziem, kuri izsauc trauksmi, jo arhipelāgam ir grūti tikt galā ar tūkstošiem pusaudžu un bērnu, kas vieni ceļo uz Eiropas Savienības teritoriju no Senegālas, Mali un citām Āfrikas valstīm, bēgot no nabadzības, konfliktiem un nestabilitātes.

"Tā ir humanitāra katastrofa," apgalvo Fransisko Kandils, reģionālās valdības amatpersona, kas ir atbildīga par sociālo labklājību.

Kanāriju salām ne tikai trūkst fiziskās telpas, bet arī profesionāļu, kas būtu apmācīti darbā ar jaunajiem migrantiem salās, kas atrodas aptuveni 1300 kilometrus no kontinentālās Spānijas.

Rezultātā bērni un pusaudži, kas nīkuļo uz salām, nesaņem aizsardzību, kas viņiem pienākas saskaņā ar Spānijas un Eiropas tiesību aktiem, tostarp izglītību un veselības aprūpi.

Spānijas mediji vairākkārt ziņojuši par pārpildītiem bēgļu centriem, kā arī par ļaunprātīgas izmantošanas un sliktas izturēšanās gadījumiem. Lansarotes salā varas iestādes ir uzcēlušas pagaidu teltis, lai izmitinātu jaunpienācējus.

Vietējās varas iestādes brīdina, ka situācija tikai pasliktināsies, jo nemitīgi turpina pienākt laivas. Līdz Spānijai piederošajām Kanāriju salām no Āfrikas krastiem ir vien 100 kilometru.