Ķīna “izmetusi” Krieviju no liela projekta, pie kura kopā strādāja 10 gadus

© Pixabay.com

Ķīna oficiāli pārtraukusi sadarbību ar Krieviju plata korpusa pasažieru lidmašīnu CR929 projektā, kura izstrāde sākās pirms 10 gadiem, ziņo “BBC”.

Sākotnēji šim projektam bija jākļūst par konkurentu Amerikas un Eiropas lidmašīnu ražotājiem, taču Krievijas plāni sabruka pēc tam, kad Ķīna atteicās sadarboties. “BBC” atgādina, ka dokumentus par lidmašīnas kopīgas izveides plāniem Vladimirs Putins parakstīja Pekinā jau 2014.gadā, tomēr tagad Ķīna lidmašīnu izstrādā pati.

Šonedēļ Lielbritānijas Fārnboro aviācijas izstādē lidmašīna tika prezentēta kā Ķīnas projekts, lai gan saīsinājumam CR tās nosaukumā vajadzēja simbolizēt valstis, kas piedalās projektā (C — Ķīna; R — Krievija). Tagad R ir izņemts no lidmašīnas nosaukuma, un ķīnieši to prezentē kā C929.

Uz informācijas stenda, kur aviolaineris attēlots kā mēroga modelis, Krievija vispār nav pieminēta, neskatoties uz to, ka tā piedalījās pirmajā posmā projekta izstrādē.

Problēmas ar Krievijas līdzdalību lidmašīnas izveidē bija jau kopš projekta sākuma, un Ķīna nolēma neļaut Krievijas Federācijai gūt ienākumus no aviolainera pārdošanas vietējā tirgū, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un Rietumu sankciju ieviešanas Ķīna atteicās no Krievijas līdzdalības pavisam.

Krievijai šāda lidmašīna būtu ārkārtīgi svarīga, lai aizstātu tālsatiksmes Boeing un Airbus, jo valsts mērogā ir nepieciešama spēcīga aviācija, taču sankciju apstākļos Krievija nespēj izveidot savus lidaparātus, un tagad arī Ķīna Krieviju ir izslēgusi no sava projekta.