Zalužnijs brīdina, kas nākotnē sagaida Rietumvalstis

© Pixabay.com

Valērijs Zalužnijs savā pirmajā publiskajā runā pēc iecelšanas par Ukrainas vēstnieku Lielbritānijā runāja par mūsdienu kara būtību un situāciju Krievijas Federācijā, raksta "unian.net".

Savā runā konferencē Lielbritānijas Karaliskajā aizsardzības studiju institūtā Valērijs Zalužnijs, kurš nesen tika iecelts par Ukrainas vēstnieku Apvienotajā Karalistē, pirmo reizi pauda savu viedokli par mūsdienu bruņotu konfliktu iezīmēm. Zalužnijs, kurš iepriekš vadīja Ukrainas bruņotos spēkus, uzsvēra, ka ārkārtīgi svarīgi ir rūpīgi izpētīt pašreizējo karu būtību un nepieciešamību tiem iepriekš sagatavoties, lai nodrošinātu valstu drošību strauji mainīgās militāri politiskās situācijas kontekstā

Bijušais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks pašreizējo konfrontāciju starp Ukrainu un Krievijas Federāciju raksturoja kā "pārejas perioda karu", kas, pēc viņa teiktā, "veido jaunus noteikumus" karadarbības veikšanai un ieroču lietošanai.

Zalužnijs uzsvēra, ka pašreizējais karš ir sava veida jaunāko militāro sasniegumu un tehnoloģiju pārbaude. Viņš aicināja rietumvalstis izmantot kaujas lauku Ukrainā kā izmēģinājumu poligonu, lai pārbaudītu daudzsološus nākotnes ieročus un militāro aprīkojumu - tas ļaus Ukrainas sabiedrotajiem gūt svarīgas mācības un iepriekš sagatavoties cīņai ar jaunu karu paaudzi.

Zalužnijs brīdināja, ka, pieaugot liela mēroga militāru konfliktu draudiem nākotnē, rietumvalstu pilsoņiem, lai nodrošinātu izdzīvošanu, var nākties uz laiku atteikties no dažām pilsoniskajām brīvībām un atsevišķiem sava ierastā dzīvesveida aspektiem. Kā norādīja bijušais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks, mūsdienu kari kļūst par totāliem, skarot visas sabiedrības sfēras, un, lai efektīvi cīnītos pret šādiem konfliktiem, ir nepieciešama ne tikai bruņoto spēku, bet arī civiliedzīvotāju, rūpniecības un valsts finanšu sistēmas pilnīga mobilizācija.

Viņš uzsvēra, ka valstīm ir jābūt gatavām izmantot pilnīgi visus resursus, arī ekonomiskos, kas neizbēgami radīs būtiskas izmaiņas valstu iekšpolitiskajos procesos. Turklāt Zalužnijs pieskārās tēmai par iespējamiem draudiem visai cilvēcei, kas izriet no pašas Krievijas pastāvēšanas tās mūsdienu formā.