Ar "Vičiūnu grupe" saistīta uzņēmuma darbinieki, iespējams, eksportējuši sankcijām pakļautas preces uz Krieviju

© Pixabay

Aizdomās par iespējamu sankcijām pakļautu preču eksportu uz Krievijas kontrolēto Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvu tiek turēti vairāki darbinieki no Lietuvas krabju nūjiņu un zivju produktu ražotāja "Plunges kooperatine prekyba", kas daļēji pieder pārtikas grupai "Vičiūnu grupe".

"Vičiūnu grupe", kuras līdzīpašnieks ir Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis, ražotne "Vičiūnai-Rus", kas atrodas Kēnigsbergas eksklāva Tilzītē, kas padomju laikā tika pārdēvēta par Sovetsku, šogad tika pārdota Krievijas "Gruppa Okean".

Uzņēmuma iesniegtajā darbības pārskatā Lietuvas Reģistru centram pausts, ka "Plunges kooperatine prekyba" darbiniekus tur aizdomās par preču, kuru eksports uz Krieviju ir aizliegts, piegādāšanu saistītajam uzņēmumam Krievijā, muitas deklarācijā nepatiesi norādot apvienoto nomenklatūras kodu precei, uz kuru sankcijas netiek attiecinātas.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju pret pašu uzņēmumu nav izvirzītas aizdomas, kriminālapsūdzības vai ierobežojumi attiecībā uz tā darbību vai aktīviem.

Ģenerālprokuratūrā otrdien aģentūrai BNS apstiprināja, ka izmeklēšanā par uzņēmuma iespējamu sankcijām pakļautu preču eksportu uz Krieviju ir izvirzītas aizdomas četrām personām. Prokuratūra neprecizēja, cik no viņiem ir "Plunges kooperatine prekyba" un "Vičiūnu grupe" darbinieki.

Tiesībsargājošās iestādes 11.aprīlī sāka pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka "Plunges kooperatine prekyba" ir piegādājusi sankcijām pakļautus produktus uz Krieviju.

Aprīlī Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas pētnieciskās žurnālistikas nodaļa ziņoja, ka kopš kara sākuma Ukrainā "Plunges kooperatine prekyba" vismaz 11 reizes ir transportējusi dubultas pielietojamības preces uz Krieviju, piecas no šīm kravām tika piegādātas pēc tam, kad to konkrētie kodi bija iekļauti Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstos.

Visu preču saņēmējs bija tolaik "Vičiūnu grupe" piederošā rūpnīca "Vičiūnai-Rus".

Lietuvas otrās lielākās pilsētas Kauņas mēram Visvaldam Matijošaitim un viņa biznesa partnerim Ļudam Skierum vienlīdzīgās daļās pieder uzņēmums "VG Holding", kas ir "Vičiūnu grupe" īpašnieks.

"Vičiūnu grupe" pieder zīmols "Viči".

Par darbību Krievijā Ukraina iekļāvusi "Vičiūnu grupe" starptautisko kara sponsoru sarakstā.

Svarīgākais