Izraēla nosoda "Hamās" iekļaušanu Gazas pēckara pārvaldē

© Pixabay

Izraēla otrdien bez kavēšanās nosodīja ar Ķīnas starpniecību panākto vienošanos, kas paredz palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" iesaisti Gazas joslas pēckara "nacionālā izlīguma valdībā".

Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs uzstāja, ka ""Hamās" vara tiks sagrauta", kā arī pārmeta palestīniešu pašpārvaldes prezidentam Mahmudam Abasam, kura pārstāvētā kustība "Fatah" arī parakstīja vienošanos, "Hamās" atbalstīšanu.

Abass "atbalsta "Hamās" slepkavas un izvarotājus", uzsvēra Kacs.

Ministrs arī noraidīja iespēju, ka palestīniešu pašpārvaldei varētu būt jelkāda loma Gazas joslā, paredzot, ka "Abass vēros Gazu no attāluma".

Ēģipte, Katara un Amerikas Savienotās Valstis ir centušās panākt pamieru Gazas joslā un ķīlnieku atbrīvošanas vienošanos starp Izraēlu un "Hamās".

Jau ziņots, ka Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji Pekinā uzņēmis "Hamās" vadības pārstāvi Musu Abu Marzuku, "Fatah" sūtni Mahmudu al Aloulu un 12 citu palestīniešu organizāciju pārstāvjus.

Palestīniešu organizāciju pārstāvji vienojušies izveidot "nacionālā izlīguma pagaidu valdību", kas pārvaldītu Gazas joslu pēc kara, otrdien pavēstīja Ķīnas ārlietu ministrs.

Lai gan nav skaidrs, vai nule noslēgtā vienošanās būs stabila, tā liecina, ka vienīgā pasaules lielvara, kas var panākt palestīniešu konkurējošo grupējumu tuvināšanos, ir Ķīna.

"Visnozīmīgākais notikums ir vienošanās par nacionālā izlīguma pagaidu valdības izveidi pēckara Gazas pārvaldībai," norādīja Vans pēc tam, kad grupējumi Ķīnas galvaspilsētā bija parakstījuši "Pekinas deklarāciju".

"Izlīgums ir palestīniešu frakciju iekšējs jautājums, bet tajā pašā laikā to nevar panākt bez starptautiskās sabiedrības atbalsta," atzina Vans.

Domājams, nedz Izraēla, nedz ASV neakceptēs nekādus pēckara plānus, kas ietvertu "Hamās", ko Vašingtona uzskata par teroristu organizāciju.

Pērn ar Ķīnas starpniecību jau izdevās panākt vienošanos reģionālo sāncenšu Irānas un Saūda Arābijas starpā.

Svarīgākais