Ar 40 kodolraķetēm uz borta dažu simtu km attālumā no Sanktpēterburgas lido divi bumbvedēji

© Pixabay

Katrs amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52 spēj nest un palaist divdesmit spārnotās raķetes ar kodolgalviņām - šādi lidaparāti redzēti tikai 480 km attālumā no Sanktpēterburgas Krievijā, ziņo dialog.ua.

Pēc Somijas Aizsardzības spēku informācijas, valsts gaisa telpā, kas tieši robežojas ar Krieviju, svētdien ielidojuši divi amerikāņu bumbvedēji B-52 “Stratofortress”. Somijas gaisa telpā ielidoja arī trīs amerikāņu degvielas uzpildes lidmašīnas - divas KC-135 un viena KC-46.

Bumbvedēji B-52 spēj veikt plašu uzdevumu klāstu - stratēģiskā trieciena gadījumā B-52 spēj palaist divdesmit spārnotās raķetes ar kodolgalviņām. Kā teikts Somijas Aizsardzības spēku paziņojumā presei, svētdienas lidojums Somijas gaisa telpā bija saistīts ar mācību aktivitātēm.

Pēc Somijas Aizsardzības spēku sniegtās informācijas, lidmašīnas devās uz dienvidiem no Norvēģijas virs Lapzemes. Kā vēsta lidojumu dienests “Flightradar”, degvielas uzpildes lidmašīna uz Somiju lidojusi no Polijas. Saskaņā ar “Flightradar” datiem, KC-135 degvielas uzpildes lidmašīnas lielākoties lidoja vienā maršrutā un tuvu viena otrai, un tās pameta Somijas gaisa telpu netālu no Pori pilsētas.

Somijas aizsardzības ministrs Antti Hakkanens lidojumus komentējis sociālajā tīklā “X” - pēc Hakkanena teiktā, tā ir normāla darbība, kas tiek veikta NATO dalībvalsts teritorijā, un runa ir arī par atturēšanas un aizsardzības demonstrēšanu. Hakkanens arī uzsvēra, ka ASV ir nozīmīgs Somijas sabiedrotais.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš paziņoja, ka ir nosūtījusi iznīcinātājus, lai atvairītu divus ASV stratēģiskos bumbvedējus B-52, kas grasījās šķērsot Krieviju pār Barenca jūru - amerikāņu lidmašīnas esot mainījušas kursu, kad pamanīja tuvojošos krievu iznīcinātājus. Jāatzīmē, ka Amerikāņu lidmašīnas nav pārkāpušas Krievijas gaisa telpu.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais