Latvija palīdzēs izpostītajai Kijivas bērnu slimnīcai "Okhmatdyt"

© SIPA/Scanpix/LETA

Pēc Krievijas veiktā raķešu uzbrukuma bērnu slimnīcai "Okhmatdyt" Kijivā Latvija plāno nosūtīt ārstniecības iestādei medicīnas preces, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai virzītajā rīkojuma projektā.

Ministrija seko pašreizējai situācijai Ukrainā, kā arī uztur kontaktus ar Latvijas vēstniecību Ukrainā, Ukrainas vēstniecību Latvijā, Ukrainas Veselības ministriju un tās padotības institūcijām. 18.jūlijā VM saņēma Ukrainas Veselības ministrijas vēstuli par nepieciešamo atbalstu Ukrainai.

Ministrija sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) ir apzinājusi pieejamos resursus un iespēju sniegt atbalstu un, izvērtējot atbalsta lūgumu, secināja, ka, ņemot vērā situāciju Ukrainā un zāļu, kā arī medicīnisko ierīču un preču pieejamību veselības nozares valsts materiālajās rezervēs, varētu sniegt humāno palīdzību, nosūtot resursus no veselības nozares valsts materiālajām rezervēm.

Paredzēts nosūtīt 30 pārsējus lielu brūču pārsiešanai, 85 spiedošus pārsējus dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai, 106 leikoplastus, 601 manipulācijas žņaugu, 5000 infūzijas sistēmas ar adatu, 3100 injekciju adatas, 46 730 dažādu izmēru šļirces, kā arī dažādas antibiotikas.

Minēto resursu transportēšanu uz Ukrainu un nodošanu Ukrainas Veselības ministrijas Sabiedrības veselības centram, kurš ir tiesīgs saņemt zāles, medicīniskās ierīces, palīgmateriālus, kuri nepieciešami pienācīgai veselības aprūpes nodrošināšanai, veiks fonds "Entrepreneurs for Peace", ar kuru NMPD parakstīs pieņemšanas-nodošanas aktu par resursu pieņemšanu transportēšanai.

Valsts materiālo rezervju resursu atjaunošanai varētu būt nepieciešami ne vairāk kā 12 600 eiro.

LETA jau rakstīja, ka 8.jūlijā Krievijas uzbrukumā no raķetes trieciena cieta lielākā Ukrainas bērnu slimnīca "Okhmatdyt", kā arī nodarīti postījumi vairāk nekā 50 civilajiem objektiem.

Atbilstoši 2024.gada 9.jūlijā publiski pieejamajai informācijai Ukrainas iekšlietu ministrs ir informējis, ka minētajā uzbrukumā Kijivā tika nogalināts vismaz 31 cilvēks, tostarp četri bērni. Starp 117 ievainotajiem ir 10 bērni.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis drīzumā plāno iepazīstināt ar savu plānu Ukrainas uzvarai karā ar Krieviju pašreizējo ASV prezidentu Džo Baidenu, kā arī ASV prezidenta amata kandidātus, tā Ukrainas līderis sacīja intervijā telekanālam “NBC News”, kuras pilna versija tika publicēta 5. septembrī, raksta “dialog.ua”.

Svarīgākais