Ukrainas kara 880. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 22. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20 Pirmo naudu no Eiropas Savienībā iesaldētajiem Krievijas Federācijas aktīviem Ukraina saņems augusta sākumā. Tā pēc ES valstu ārlietu ministru padomes sanāksmes paziņoja Eiropas Savienības Augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

Pēc viņa teiktā, summa būs 1,4 miljardi eiro. Līdzekļi tiks novirzīti pretgaisa aizsardzības sistēmām, raķetēm un militāri rūpnieciskajam kompleksam.

21:26 Krievu okupanti Krimā sāka Jevpatorijas Ukrainas Pareizticīgās baznīcas demontāžu.

Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas prokuratūra paziņoja, ka ir sākusi kriminālprocesu par baznīcas nelikumīgas iznīcināšanas faktu saskaņā ar 1. daļas 1. punktu. Ukrainas Kriminālkodeksa 438 (kara likumu un paražu pārkāpums).

Prokuratūra norāda, ka šī ir pēdējā ukraiņu baznīca pussalā.

20:42 Krievijas artilērijas sistēmas kalpos ilgi, cits jautājums ir par tankiem un atsevišķiem lidaparātiem, kurus ienaidnieks regulāri pazaudē frontē. To teletona laikā paziņoja militāri politiskais komentētājs Aleksandrs Kovaļenko.

"“Tehniku var sabojāt, bet remonta brigādes strādā ļoti ātri , ja salīdzina , Krievu okupantiem vēl ir pietiekami daudz tanku, bruņu kaujas tehnikas , artilērijas sistēmu noliktavās un uzglabāšanas centros, lai kompensētu zaudējumus apmēram gadam,” stāsta eksperts

18:59 Kramatorskas virzienā krievu iebrucēji palielina savus spēkus, un kopš dienas sākuma ir veikuši 22 uzbrukuma operācijas. Kā norādīts vēstījumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Facebook lapā, kopš dienas sākuma kopumā notikušas 93 militāras sadursmes.

Tiek atzīmēts, ka šodien iebrucēji uzbruka Konotop pilsētai ar raķeti X-59. Turklāt kopš dienas sākuma krievi veica 11 gaisa triecienus Harkovas apgabala teritorijā no Krievijas pilsētām Belgorodas un Šebekino. Tie bija vērsti uz Ukrainas apmetnēm Čerņaki, Veseloe, Lipci, Malje Prohodi, Glubokoe, Karaičnoe un Pitomņiki. Ienaidnieks arī uzsāka Iskander-M raķešu uzbrukumu Dergači pilsētai.

Harkovas virzienā krievi veica arī sešus neveiksmīgus uzbrukumus pie Glubokoe un Volčanskas.

17:59. Krievijas veikusi gaisa triecienus pa Doņeckas apgabala apdzīvotajām vietām, kā rezultātā tika ievainoti deviņi civiliedzīvotāji, paziņojusi Doņeckas apgabala prokuratūra.

Uzbrukumā pa mikrorajonu cietusi 38 gadus veca pārdevēja un divi vīrieši 18 un 35 gadu vecumā, kas guvuši sprādziena traumas un šrapneļa brūces.

Krievijas spēki uzbruka arī Volnovahas rajonam. Četri civiliedzīvotāji, kuri tobrīd atradās savās mājsaimniecībās, Perebudovas ciemā guvuši dažādas smaguma pakāpes ievainojumus .

17:01. Ukrainas Nacionālā policija izsludinājusi meklēšanā vīrieti, kas varētu būt iesaistīts pazīstamās ukraiņu politiķes un valodnieces Irinas Farionas slepkavībā, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda".

Ukrainas likumsargi gūst arvien vairāk informācijas par Farionas slepkavu, svētdienas vakara videouzrunā pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Kā ziņots, Fariona tika sašauta piektdienas vakarā Ļvivā netālu no savām mājām. Noziedznieks viņai ar pistoli iešāva galvā.

16:24. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, 99 medicīnas iestāžu teritorijās ir pilnībā nopostītas būves, kas kopumā ir vairāk nekā 200 infrastruktūras objektu, paziņojusi Ukrainas Veselības ministrija.

"Uzbrukumos ir sabojātas 1642 medicīnas ēkas 676 veselības aprūpes iestādēs un pilnībā iznīcinātas 214 ēkas 99 iestādēs. Krievijas armiuja apzināti uzbrūk slimnīcām, dzemdību iestādēm, ambulatorajām klīnikām un klīnikām," rakstīts ministrijas paziņojumā.

15:05. Krievu okupanti Jevpatorijā sākuši demontēt Ukrainas Pareizticīgās baznīcas Svētā Krusta Paaugstināšanas baznīcu.

Bijušais Ukrainas ģenerālprokurora vietnieks Gjunduzs Mamedovs paziņojis, ka tā ir pēdējā ukraiņu baznīca Krimā.

Saskaņā ar ziņu portālu "Krimas balss", demontāža sākās 21. jūlijā. Kupols un baznīcas augšējais līmenis jau ir pazuduši.

14:03. Pateicoties UkrainasValsts izmeklēšanas biroja (SBI) darbībām Ukrainas Nacionālā līdzekļu atgūšanas un pārvaldības aģentūra (ARMA) ir saņēmusi četrus Mi-2 helikopterus un divas AN-2 lidmašīnas, kas piederēja Krimas uzņēmējiem, kuri ir finansējuši Krievijas bruņoto agresiju, liecina SBI paziņojums presei.

"SBI 2024. gada janvārī izsekoja deviņus Krimas Autonomajā Republikā reģistrētus uzņēmējus, kuri nodarbojās ar atpūtas un lauksaimniecības biznesu, ar aizdomām par tādu darbību finansēšanu, kuru mērķis ir mainīt Ukrainas teritorijas robežas.

Viņi nodarbojās ar uzņēmējdarbību īslaicīgi okupētajās Ukrainas teritorijās un maksāja nodokļus agresorvalstij, finansējot Krievijas Federācijas bruņoto agresiju," teikts paziņojumā.

13:00. Čehijas starptautiskās artilērijas iniciatīvas ietvaros Ukrainai jūlijā un augustā tiks nosūtīti vēl 100 000 šāviņu, pirmdien paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis. "Jūlijā un augustā mēs nosūtīsim vēl 100 000 munīcijas vienību. Tagad mēs meklējam naudu jaunas munīcijas iegādei, lai šo iniciatīvu varētu turpināt arī 2025.gadā," Lipavski citē tīmekļa izdevums "Česke Noviny".

Pēc ministra teiktā, iniciatīvai līdz šim ir pievienojušās 18 valstis, no kurām 15 jau ir izpildījušas savas saistības un sniegušas ieguldījumu.

12:45. Ukrainas iedzīvotājiem pielāgotā ēka Rīgā, Ūnijas ielā 49, būs atbalsts bēgļu sākotnējai izmitināšanai, šodien telpu atklāšanas pasākumā norādīja pašvaldības amatpersonas.

Kā aģentūrai LETA teica Rīgas atbalsta centra Ukrainas iedzīvotājiem vadītājs Pēteris Grūbe, katru mēnesi Rīgā ierodas aptuveni 630 Ukrainas bēgļu. No tiem 125 varēs izmitināt jaunajās telpās. Savukārt pārējie, tāpat kā līdz šim, tiks izmitināti hosteļos, pašvaldībai pērkot ārpakalpojumu.

12:19. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba otrdien apmeklēs Ķīnu, lai runātu par Krievijas iebrukuma izbeigšanu, paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija. Ķīna līdz šim atteikusies nosodīt Krievijas iebrukumu un pērn nāca klajā ar dokumentu, kurā aicināja rast "politisku risinājumu" konfliktam. Rietumi uzskata, ka Pekinas plāns varētu ļaut Krievijai paturēt lielu daļu teritorijas, ko tā ir ieņēmusi Ukrainā.

"Galvenais diskusiju temats būs ceļu meklēšana, kā apturēt Krievijas agresiju, un Ķīnas iespējamā loma ilgtspējīga un taisnīga miera panākšanā," pirmdien paziņojumā, pavēstot par vizīti, norādīja Ukrainas Ārlietu ministrija. Pekina apstiprināja, ka gaidāmas sarunas ar Kulebu, un Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Mao Nina norādīja, ka vizīti ierosinājis Ķīnas ārlietu ministrs.

11:52. Krievijas armija aizvadītajā diennaktī uzbrukusi 11 ukraiņu frontēm un notikušas 117 kaujas sadursmes. Visintensīvākās kaujas bijušas Pokrovskas frontē, ziņo pravda.com.ua.

10:21. Krievijas dienvidos, Krasnodaras novada Tuapsē, pirmdien pēc Ukrainas dronu uzbrukuma aizdegusies naftas pārstrādes rūpnīca, vēsta plašsaziņas līdzekļi. Rūpnīca pieder valsts kontrolētajam uzņēmumam "Rosņeftj".

Uzbrukumu organizējusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas galvenā izlūkošanas pārvalde, ziņo aģentūra UNIAN.

09:51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 567 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1050 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8284 tankus, 15 980 bruņutransportierus, 15 673 lielgabalus un mīnmetējus, 1123 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 900 zenītartilērijas iekārtas, 362 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 475 bezpilota lidaparātus, 2401 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 138 automobiļus un autocisternas, kā arī 2637 specializētās tehnikas vienības.

09:35. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas naktī no 21. uz 22.jūliju virs Krievijas teritorijas un Melnajā un Azovas jūrā esot notriekusi 75 Ukrainas bezpilota lidaparātus, raksta pravda.com.ua.

08:12. Šodien plkst.11 Rīgā, Ūnijas ielā 49, notiks Ukrainas bēgļu ilgtermiņa izmitināšanai paredzētās ēkas atklāšana, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Mājokļu un vides departaments 2023.gadā veica ēkas otrā un trešā stāva telpu remontu, lai tajās būtu iespējams izmitināt tos Ukrainas iedzīvotājus ilgtermiņa patvēruma nodrošināšanai, kuri ieradās Rīgā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Telpas aprīkotas ar dzīvošanai nepieciešamo inventāru - mēbelēm, virtuves tehniku un citiem sadzīves priekšmetiem.

07:08. Ukrainais prezidents Volodimirs Zelenskis ziņo, ka Ukrainā ieradusies Vācijas ziedotā pretgaisa aizsardzības sistēma Patriot, raksta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis komentēja ASV republikāņu prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa ideju par kara izbeigšanu 24 stundu laikā.

"Visi būs laimīgāki, ja viens cilvēks pasaulē, lai tas būtu Donalds Tramps, spēs apturēt. Jautājums ir - par kādu cenu un kas maksās," sacīja Zelenskis.

"Es ar to nedomāju, ka viņš liks mums maksāt. Bet, ja jūs gribat to izdarīt 24 stundu laikā, vieglākais variants ir skubināt mūs to izdarīt," skaidroja prezidents.

"Jo ir skaidrs, kā to izdarīt - tas nozīmē vienkārši apstāties un atdot, un aizmirst. Bez sankcijām, Putins savāks teritoriju, radīs uzvaru savai sabiedrībai un pasaulei," norādīja Zelenskis.

"Neviens nenonāks cietumā, nekādas atbildības, nekāda tribunāla," viņš piebilda.

"Jā, tas ir ļoti vienkāršs ceļš, bet mēs nekad uz to neiesim. Un pasaulē nav neviena cilvēka, kas spētu mūs piespiest to darīt," sacīja prezidents.

Svarīgākais