Ukrainas kara 879. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:35]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:35. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8266 tankus, 15 963 bruņutransportierus, 15 586 lielgabalus un mīnmetējus, 1121 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 896 zenītartilērijas iekārtas, 362 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 402 bezpilota lidaparātus, 2401 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 036 automobiļus un autocisternas, kā arī 2616 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

17:38. Krievijas un Ukrainas konflikta iesaldēšana nav laba izeja no kara, intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Zaudēt mums nozīmē zaudēt savu valsti. Kāds saka: "Kas jums ir svarīgāk - teritorija vai cilvēki?" Kā var tā salīdzināt? Cilvēki ir svarīgi, bet tas nenozīmē, ka var viņiem (krieviem) atdot 30% mūsu zemes," norādīja prezidents.

15:33. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim būs jārīko referendums, gadījumā ja valsts darba kārtībā parādīsies jautājums par teritoriālu kompromisu ar Krieviju, intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

"Tuvākie mēneši Volodimiram Zelenskim būs ļoti sarežģīti. Vai viņam nāksies turpināt karu ar jaunām nāvēm un postījumiem, vai arī nāksies izskatīt iespēju par teritoriālu kompromisu ar [Krievijas diktatoru Vladimiru] Putinu," intervijā sacīja mērs.

"Zelenskim, visticamāk, nāksies ķerties pie referenduma. Man nešķiet, ka viņš spēs panākt tādas sāpīgas un svarīgas vienošanās patstāvīgi, bez tautas leģitimācijas," sacīja Kličko.

13:01. Pēc Krievijas veiktā raķešu uzbrukuma bērnu slimnīcai "Okhmatdyt" Kijivā Latvija plāno nosūtīt ārstniecības iestādei medicīnas preces.

Paredzēts nosūtīt 30 pārsējus lielu brūču pārsiešanai, 85 spiedošus pārsējus dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai, 106 leikoplastus, 601 manipulācijas žņaugu, 5000 infūzijas sistēmas ar adatu, 3100 injekciju adatas, 46 730 dažādu izmēru šļirces, kā arī dažādas antibiotikas.

Minēto resursu transportēšanu uz Ukrainu un nodošanu Ukrainas Veselības ministrijas Sabiedrības veselības centram, kurš ir tiesīgs saņemt zāles, medicīniskās ierīces, palīgmateriālus, kuri nepieciešami pienācīgai veselības aprūpes nodrošināšanai, veiks fonds "Entrepreneurs for Peace", ar kuru NMPD parakstīs pieņemšanas-nodošanas aktu par resursu pieņemšanu transportēšanai.

11:23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 566 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1100 iebrucēji.

09:19. Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu Ukrainai uzbrucis ar trim ballistiskajām raķetēm "Iskander-M", divām vadāmajām aviācijas raķetēm "H-59/69", kā arī 39 trieciendroniem "Shahed", un 35 no šiem droniem ukraiņu karavīri notriekuši, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pateicoties aktīvai radioelektroniskās cīņas vienību darbībai, raķetes "H-59/69" savus mērķus nav sasniegušas, teikts paziņojumā platformā "Telegram".

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprināja ziņu par telefonsarunu ar Donaldu Trampu, kurā viņš apsveica Trampu ar oficiālu izvirzīšanu par prezidenta vēlēšanu kandidātu no Republikāņu partijas, kā arī izteica laba vēlējumus pēc pagājušonedēļ notikušā atentāta mēģinājuma.

"Mēs ar prezidentu Trampu vienojāmies apspriest personīgas tikšanās laikā to, kādi soļi var padarīt mieru taisnīgu un patiesi ilgstošu," Zelenskis paziņoja platformā "X".

"Es atzīmēju svarīgo abu amerikāņu partiju un abu Kongresa palātu atbalstu mūsu nācijas brīvības un neatkarības aizsargāšanai," sacīja Zelenskis.

Pasaulē

6. augusta rītausmā artilērija likvidēja Krievijas bruņoto spēku nocietinājumus uz robežas, un svešā valodā runājoši, Rietumos apmācīti kareivji devās iekšā Krievijas teritorijā — kaut kas nebijis kopš Otrā pasaules kara. Un visi to ir uztvēruši apbrīnojami mierīgi, pat tie, pa kuru zemi tagad bradā NATO parauga zābaki.

Svarīgākais