Ukrainas kara 878. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:28]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 20. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:28. Rietumiem jāturpina un jāpalielina atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem, Ukrainai stājoties pretīm Krievijas agresijai, uzsver jaunais Latvijas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) pastāvīgajā pārstāvniecībā Ženēvā Ivars Pundurs.

Vēstnieks aģentūrai LETA uzsvēra, ka, neraugoties uz ANO nespēju pārtraukt Krievijas agresiju pret Ukrainu, daudzas no vairāk nekā 40 ANO sistēmas organizācijām, kuras radušas mājvietu Ženēvā, sniedz nozīmīgu atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem. "Šis atbalsts jāturpina un jāpalielina. Jāturpina sniegt politisku un praktisku atbalstu Ukrainas iniciatīvām, nepieļaujot, ka Krievijas agresija pazūd no darba kārtības prioritāro jautājumu saraksta," pauda vēstnieks.

18:17. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8257 tankus, 15 917 bruņutransportierus, 15 542 lielgabalus un mīnmetējus, 1121 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 895 zenītartilērijas iekārtas, 362 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 350 bezpilota lidaparātus, 2401 spārnoto raķeti, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 20 968 automobiļus un autocisternas, kā arī 2607 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

16:24. Atbalsts Ukrainai būs nepieciešams ilgstoši, sestdien tikšanās laikā vienojās ārlietu ministre Baiba Braže (JV) un Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Fonteljess.

Ārlietu ministre uzsvēra, ka ES ir jābūt vienotai un konsekventai savās pozīcijās un arī turpmāk jānodrošina savlaicīgs militārs, finansiāls un politisks atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

14:19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 565 610 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 990 iebrucēji.

12:11. Ukraiņu zenītartilēristi naktī uz sestdienu notriekuši 13 no 17 lidrobotiem, kurus krievi raidījuši uz Ukrainu, ziņo Gaisa spēki.

Taču no četrām krievu izšautajām raķetēm nav izdevies notriekt nevienu.

10:41. Prokremliskais dziedātājs Shaman piektdien sarīkoja protestu pie ASV vēstniecības Maskavā, paužot neapmierinātību ar viņa kontu bloķēšanu Rietumu sociālajos medijos.

Shaman, īstajā vārdā Jaroslavs Dronovs, no jūnija ir pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām par Krievijas iebrukuma Ukrainā atbalstīšanu. Pēc šo sankciju noteikšanas tika bloķēti viņa kanāli platformās "YouTube" un "Spotify".

Shaman paziņoja, ka rīko protestu, jo "Amerika bloķēja manu "YouTube'' kanālu tikai tāpēc, ka esmu krievs".

"Neviens nekad neaizliegs mūsu dziesmas," sacīja dziedātājs videovēstījumā savā "Telegram" kanālā.

09:18. ASV prezidenta kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka viņam bijusi telefonsaruna ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurā Tramps solījis izbeigt Ukrainas karu ar Krieviju.

"Es atzinīgi vērtēju prezidentu Zelenski par pretimnākšanu, jo es kā nākamais ASV prezidents nesīšu mieru pasaulei un izbeigšu karu, kas maksājis tik daudz dzīvību un izpostījis neskaitāmas nevainīgas ģimenes," paziņoja Tramps savā sociālo mediju platformā "Truth Social".

00.10 Polijas valdība pieņēmusi lēmumu par iznīcinātāju F-16 nodošanu Ukrainai. Par to savā lapā sociālajā tīklā X paziņoja prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš atgādināja, ka dienu iepriekš tikās ar Polijas premjerministru Donaldu Tusku Eiropas politiskās kopienas samitā Lielbritānijā, lai pārrunātu Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšanu.

Svarīgākais