Salvadoras diktators draud ieslodzīt tirgotājus par lielu uzcenojumu pārtikai

© Unsplash

Salvadoras prezidents Naibs Bukele, kurš kļuva slavens ar savu stingro vēršanos pret ielu bandām, draudēja izmantot līdzīgu taktiku pret uzpūstām pārtikas cenām, ziņo nbcnews.com.

Kopš 2022. gada Bukeles valdība ir arestējusi desmitiem tūkstošu ielu bandu locekļu (bieži bez pierādījumiem) un nofilmējusi, kā viņi apakšveļā zosu gājienā staigā pa plašajiem cietumiem.

Bukele draudēja izmantot tādu pašu taktiku pret vairumtirgotājiem un piegādātājiem, kurus viņš vaino straujā pārtikas un citu pamata preču cenu kāpumā.

Es izteikšu aicinājumu, kā mēs to darījām a bandām 2019. gada sākumā," sacīja Bukele, atsaucoties uz gadu, kad viņš pirmo reizi tika ievēlēts. "Mēs viņiem teicām, vai nu pārtrauciet slepkavot cilvēkus, vai nesūdzieties par to, kas notiek pēc tam.

"Nu, es nosūtīšu vēstījumu importētājiem, izplatītājiem un pārtikas vairumtirgotājiem: beidziet ļaunprātīgi izmantot Salvadoras iedzīvotājus vai nesūdzieties par to, kas notiek pēc tam. Es sagaidu, ka cenas samazināsies līdz rītdienai, pretējā gadījumā radīsies problēmas," sacīja Salvadoras līderis.

Lai gan viņa ārkārtas pilnvaras, iespējams, neļautu ieslodzīt cilvēkus par pārāk lielu cenu, viņš apgalvoja, ka ir pierādījumi, ka vairumtirgotāji ir iesaistījušies nodokļu nemaksāšanā, kukuļņemšanā un kontrabandas importēšanā, kas ir kriminālapsūdzības, par kurām jau varētu piespriest cietumsodu.

Salvadoras inspektori esot konstatējuši, ka dažu produktu cenas ir trīskāršojušās, un, lai gan pastāv naudassodu sistēma, ar to, iespējams, nepietiek. Valdība arī paziņoja par plāniem izveidot 20 tirdzniecības punktus, lai izplatītu pārtiku par „godīgām cenām”.

Tas viss ir ļoti raksturīgs Bukelei, kurš savulaik sevi raksturoja kā "pasaules stilīgāko diktatoru".

Svarīgākais