Pārtrauc izmantot ASV armijas būvēto pagaidu piestātni palīdzības piegādēm Gazas joslai

© Unsplash

ASV armijas uzbūvētā pagaidu piestātne palīdzības piegādēm Gazas joslai vairs netiks izmantota, un šīs piegādes tiks novirzītas uz Ašdodas ostu Izraēlā, trešdien paziņoja augsta ranga ASV militārpersona.

ASV prezidents Džo Baidens ir paudis vilšanos par šo maija vidū uzbūvēto piestātni, kas vairākkārt bija atdalījusies no krasta sliktu laikapstākļu dēļ, ierobežojot tās izmantošanas laiku.

ASV viceadmirālis Breds Kūpers paziņoja žurnālistiem, ka vairs nav vajadzības izmantot šo piestātni un palīdzības piegādes turpmāk tiks veiktas caur Ašdodas ostu.

Palīdzības piegādes no Kipras uz Ašdodu un tālāk uz Gazas joslas ziemeļiem jau ir uzsāktas, un pēdējās nedēļās pa šo maršrutu jau tika piegādāts vairāk nekā miljons mārciņu (453,6 tonnas) humānās palīdzības, sacīja Kūpers, kurš ir ASV Centrālās pavēlniecības vadītāja vietnieks.

Viņš tomēr atzinīgi novērtēja pagaidu piestātni, caur kuru tās 20 izmantošanas dienās tika piegādāti 20 miljoni mārciņu (9072 tonnas) humānās palīdzības, kā "vēsturisku bezprecedenta operāciju palīdzības piegādāšanai aktīvas karadarbības zonā bez ASV karavīru klātbūtnes".

Kūpers sacīja, ka šis projekts atkārtoti saskārās ar problēmām sliktu laikapstākļu dēļ. Aptuveni nedēļu pēc piegāžu sākuma piestātni sabojāja vētra un tā tika aizvesta uz Ašdodu, kur piestātne tika salabota un 7. jūnijā nogādāta atpakaļ Gazas joslas piekrastē. 14. jūnijā piestātne tika atkal aizvesta uz Ašdodu, lai to pasargātu no augstiem viļņiem, un šāda situācija jūnijā notika vēlreiz.

Caur piestātni piegādātās palīdzības sadalē arī radās problēmas, kad ANO Pasaules pārtikas programma (WFP) jūnijā apturēja šīs palīdzības tālākās piegādes, lai izvērtētu drošības situāciju Izraēlas veiktas militārās operācijas dēļ.

Par piestātnes izveides plāniem marta sākumā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, un drīz vien ASV armijas karavīri un kuģi devās ceļā uz Vidusjūru, lai uzbūvētu piestātni.

Svarīgākais