Populārā kalnu maršrutā lācis nogalinājis 19 gadus vecu tūristi

© Pixabay.com

Rumānijā šobrīd ir lielākā brūno lāču populācija Eiropā, ziņo “The Independent”.

Rumānijas varas iestādes ir vairāk nekā divas reizes palielinājušas likumā noteikto ikgadējo brūno lāču nogalināšanas limitu, lai kontrolētu dzīvnieku populāciju pēc kārtējā nāvējošā uzbrukuma cilvēkam.

Rumānijas parlamenta ārkārtas sesijā šāds lēmums pieņemts pēc 19 gadus vecas tūristes nāves, kurai pagājušajā nedēļā populārajā takā Bucegi kalnos Rumānijas vidienē uzbruka lācis.

Tiek ziņots, ka kāds jauns pāris zvanījis glābšanas dienestiem, lai ziņotu, ka viņus vajā lācis.

“Viņa bija pārbijusies, viņa kliedza - lācis tuvojas arvien tuvāk!” vietējiem medijiem stāstīja glābšanas dienesta vadītājs. “Viss notika kā tiešraidē, 112 dispečere runāja pa telefonu vīrietis kliedza, ka lācis uzbrūk un ir sagrābis meiteni. Tas bija kaut kas šausmīgs. Viņš stāstīja, ka lācis satvēris meiteni aiz vienas kājas un vilcis līdzi, un kādā brīdī viņš vairs neredzēja, kas notiek. Lācis viņu aizvilka no takas.”

Lāču uzbrukumi cilvēkiem Rumānijā, tostarp letāli, ir kļuvuši daudz biežāki, nekā pirms vairākiem gadiem. Straujais brūno lāču populācijas pieaugums valstī ir saistīts ar trofeju medību aizliegumu 2016. gadā.

Pēc vairāku gadu ilgām diskusijām 2023. gada maijā Rumānijas Vides ministrija atļāva šaut lāčus. 2023. gadā kvotas atļāva nošaut 220 lāčus gadā, bet tagad likumdevēji ir palielinājuši šo skaitu līdz 481 dzīvniekam gadā.

Rumānijā tagad mīt lielākā brūno lāču populācija Eiropā - vietējā Vides ministrija lēš, ka to skaits sasniedz pat 8000.

Simtiem cilvēku katru gadu sastopas ar lāčiem, tāpēc varas iestādēm ir grūti aizsargāt vietējos iedzīvotājus un tūristus no savvaļas dzīvniekiem, un lāči, kas tuvojas automašīnām pa kalnu ceļiem, meklējot pārtiku vai rakņājoties pa atkritumu tvertnēm, ir ierasts skats.

Vietējie mediji regulāri ziņo par lāču uzbrukumiem cilvēkiem un mājlopiem. 2024. gada martā Rumānijas vides ministrs paziņoja, ka pēdējo 20 gadu laikā lāči valstī ir nogalinājuši 26 cilvēkus.

Vides speciālisti kā vienu no problēmas risinājumiem min preventīvus pasākumus, tostarp elektriskos žogus, labāku atkritumu apsaimniekošanu, kā arī tūristu un iedzīvotāju izglītošanu.

Svarīgākais