Ukrainas kara 876. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 18. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03. Ziedot.lv un biedrība “Support AZOV Latvija” aicina visus atbalstīt AZOV 12. speciālo uzdevumu brigādi, kuras komandieris ir Ukrainas Varonis, pulkvežleitnants Denis Prokopenko.

Atbalsts uzlabos AZOV kaujas spējas. Tas veicinās Ukrainas ātrāku uzvaru pār krievijas okupācijas armiju, un ļaus Ukrainas tautai nosargāt savu brīvību un neatkarību. Karš Ukrainā turpinās, kaujas kļūst arvien intensīvākas un smagākas, bet Ukrainas karavīru brigādes turpina cīnīties par brīvību.

Ziedot.lv iespējams interneta vietnē ziedot.lv/azov

21:30. Ukrainas uzvara pār Krievijas ļaunumu nepieciešama visas Eiropas drošībai un labklājībai, Eiropas politiskās kopienas (EPK) sanāksmē Londonā uzsvērusi Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ministru prezidentes preses sekretārs Aleksis Zoldners, sanāksmē Siliņa kopā ar 45 Eiropas valstu līderiem pārrunāja Krievijas kara Ukrainā ietekmi uz drošības situāciju reģionā un valstu sadarbības iespējas drošības, enerģētikas, savienojamības jomās.

Premjere uzsver, ka Eiropas politiskās kopienas sanāksme vieno Eiropas Savienības valstis ar citām valstīm

20:01. Krievijas karaspēka veiktajās apšaudēs divos Doneckas apgabala rajonos ceturtdien nogalināti pieci mierīgie iedzīvotāji, paziņoja apgabala prokuratūra.

Ceturtdienas rītā Kramatorskas rajona Pleščijivkas ciems apšaudīts ar artilēriju. Tur gāja bojā 85 gadus vecs vietējais iedzīvotājs.

"Viņa sievu mēģināja izglābt, tomēr neatliekamās palīdzības sniegšanas laikā viņa nomira," teikts prokuratūras paziņojumā.

19:04. Lielākais sadursmju skaits šodien notika frontes Pokrovska virzienā. Ienaidnieks savu mērķu sasniegšanai izmanto visus pieejamos spēkus un līdzekļus un aktīvi darbojas Pokrovska un Kurakhovska virzienos, kur notika vairāk nekā trešdaļa no visām militārajām sadursmēm. Kopumā kopš dienas sākuma notikušas 73 militāras sadursmes.

24 stundu laikā vairākas apmetnes Sumi un Čerņigovas apgabalos, jo īpaši Ugroids, Obody un Kremsky Bugor, cieta no Krievijas iebrucēju teroristu uzbrukumiem. Žuravkas ciems nokļuva nevadāmu lidmašīnu raķešu apšaudē. Turklāt okupanti pierobežas rajonos veic sabotāžas un izlūkošanas darbības.

17:27 Mariupolē 12 krievu armijas karavīri miruši un vēl 4 atrodas slimnīcā pēc tam, kad tikuši uzcienāti ar arbūzu, kam pievienots arsēns, ziņo Dialog.ua. Krievu propagandas kanāli raksta, ka kāds aziātu izcelsmes vīrietis un slāvu izcelsmes sieviete uzcienājuši viņus, sakot: “Ņemiet, puiši, paldies, ka aizstāvat mūs”.  Naktī uz 18.jūliju krievu iebrucēji uzbruka Harkovas apgabala Kupjanskas rajonam, kā rezultātā gāja bojā viens iedzīvotājs un vēl divi ievainoti, vēsta Harkovas OVA vadītājs Oļegs Sinegubovs savā “Telegram” kanālā.

16:48 Ukrainas Drošības dienesta (SBU) jūras un gaisa droni okupētajā Krimā trāpījuši Krievijas krasta apsardzes Donuzlava ezera bāzei, tīmekļa izdevumam UNIAN pavēstījis informēts avots.

"Aizvadītajā naktī Krievijas Federācijas okupācijas jūras spēki Krimā rīkoja Donuzlava ezera akvatorija aizsardzības mācības," norādīja UNIAN sarunbiedrs.

"Pateicoties SBU droniem, šīs mācības cieta neveiksmi, jo krievi nespēja aizsargāt pat savu bāzi, nemaz nerunājot par ezera akvatoriju," uzsvēra avots.

Kombinētā lidrobotu un attālināti vadāmo kuteru uzbrukuma rezultātā krasta apsardzes bāzē trāpīts vairākiem objektiem, tos izsistot no ierindas.

Konkrēti runa ir par štābu ar vadības centru, munīcijas un tehnikas noliktavu, elektroapakšstaciju, tehniskajām iekārtām un ienaidnieka uguns pozīcijām, pavēstīja UNIAN sarunbiedrs.

15:46 Okupētajā Doņeckas apgabala pilsētā Ilovaisk faktiski pilnībā aizvērtas transporta iespējas, liedzot iespēju aizbraukt uz tuvāko Harcizkas pilsētu, kaut arī pilsēta atrodas tālu no frontes līnijas un karadarbību aktivitāte nav bijusi kopš 2014.gada, vēsta Dialog.ua. Žurnālists un blogeris Deniss Kazanskis publicējis tukšo staciju minot, ka “ir satriekts par lielo degradācijas līmeni pēc okupācijas. Krievija ir tik nabadzīga, ka nespēj nodrošināt transportu starp ciemiem ar “Gazelle” transportu”. Lai arī 2014.gadā daļa iedzīvotāju bijuši priecīgi par okupāciju, Krievija 10 gadu laikā to novedusi līdz pilnīgam postam.

14:18. Jaunās ES sankciju kārtas pret Krieviju un Baltkrieviju, to efektīva ieviešana, lai pēc iespējas mazinātu Krievijas spēju izvērst karu Ukrainā, nepieciešamība drīzāk izbeigt ekonomiskos sakarus ar šīm valstīm - centrālie jautājumi, ko ārlietu ministre Baiba Braže pārrunāja Sankciju koordinācijas padomes sēdē.

"Latvija konsekventi iestājas par maksimāli plašām un spēcīgām ES sankcijām pret Krievijai, lai samazinātu tās militāro jaudu un paaugstinātu tās maksu par karu. Tas ir Latvijas drošības interesēs - samazināt ekonomisko atkarību no Krievijas un Baltkrievijas. ES sankciju stiprināšana ir pastāvīgs darbs, un šobrīd paralēli tālākai sankciju paplašināšanai ES mērogā strādā, lai jau pieņemtās sankcijas ieviestu efektīvi un mazinātu to apiešanu," padomē uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

12:53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierodies Apvienotajā Karalistē, lai tiktos ar karali un jauno premjerministru, vēsta ieraksts Zelenska "Telegram" kanālā.

Zelenskis apmeklēs Eiropas politiskās kopienas samitu Londonā. Tāpat paredzētas divpusējas tikšanās ar partneriem un jaunu drošības līgumu parakstīšana.

11:52. Tallinas Bērnu slimnīcas fonds ir savācis 60 000 eiro ziedojumos no Igaunijas iedzīvotājiem, lai atjaunotu Krievijas trieciena rezultātā nopostīto "Ohmaditas" bērnu slimnīcu Kijivā, vēsta raidorganizācija ERR.

Tallinas Bērnu slimnīcas fonda izpilddirektore Inna Krāmere atzīmēja, ka 60 000 eiro summa nav galīga. Ziedojumu vākšana turpināsies tik ilgi, kamēr Kijivas slimnīcai tas būs nepieciešams.

11:19. Ukrainas aizsardzības spēki turpina operācijas Dņipro upes kreisajā krastā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

"Tavriia" operatīvās stratēģiskās grupas pārstāvis Dmitro Luhovijs norāda, ka situācija "nav tik kritiska, kā daži plašsaziņas līdzekļi un blogeri to interpretē".

Spēki ir izvietoti tā, kā noteicis ģenerālštābs un turpina iznīcina krievu karotājus.

10:05. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz ceturtdienu notriekuši 16 Krievijas lidrobotus un divas vadāmās aviācijas raķetes H-59, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Krievija naktī raidīja pret Ukrainu 16 dronus "Shahed" no Kurskas apgabala un trīs raķetes. Droni un raķetes tika notriekti virs Dņipropetrovskas, Poltavas, Zaporižjas, Kijivas un Harkivas apgabaliem, paziņoja Oleščuks.

08:57. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 563 640 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji. Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

07:57. Naktī uz 18. jūliju Krievijas okupētajā Sevastopoles pilsētā Krimas pussalā skanējušas pretgaisa aizsardzības sirēnas, savā "Telegram" kanālā paziņojis Krievijas ieceltais Sevastopoles "gubernators" Mihails Razvožajevs.

Arī pilsētas iedzīvotāji sociālajos tīklos sūdzējās par skaļiem sprādzieniem naktī. Razvožajevs apgalvoja, ka uzbrukums ir atvairīts.

Pēc viņa teiktā, skaļos trokšņus, kas dzirdami pilsētā, izraisīja Krievijas militārpersonas, atvairot jūras spēku drona uzbrukuma mēģinājumu. Tiek uzskatīts, ka bezpilota kuģis ir iznīcināts.

06:52. Ukraina un Krievija apmainījušās ar karagūstekņiem, trešdien paziņojušas abas valstis. Ukraina atbrīvojusi 95 sagūstītus Krievijas karavīrus un arī Krievija atbrīvojusi 95 sagūstītus Ukrainas karavīrus.

Tā bija 54.gūstekņu apmaiņa kopš 2022.gada februāra, kad Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā. Vienošanās par gūstekņu apmaiņu tika panākta ar Apvienoto Arābu Emirātu starpniecību (AAE).

00:10. Ukrainā stājās spēkā likuma "Par plašsaziņas līdzekļiem" normas, kas paredz, ka kāda cita valoda, kas nav ukraiņu valoda, tiešraidēs nedrīkst būt vairāk par 10% un tas ir jātuko uz ukraiņu valodu.